U Zagrebu održana XXV. Sjednica Središnje uprave HKD Napredak

Pod predsjedanjem predsjednika HKD Napredak dr. sc. Nikole Čiče, u Zagrebu je u subotu, 3. lipnja 2023. godine u dvorani Hrvatske matice iseljenika  održana XXV. sjednica Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Prije početka sjednice sve prisutne pozdravio je dr. sc. Damira Krešića, predsjednika Napretkovog kulturnog centra koji je članove SU HKD Napredak ukratko upoznao o radu NKC-a i programu koji je predviđen za 2023. godinu. Izvijestio je članove Središnje uprave HKD Napredak da je od nedavno Predsjedništvo Napretkovog kulturnog centra prošireno za još dva člana.

Predsjednik HKD Napredak Nikola Čiča je čestitao Krešiću i  članovima predsjedništva Napretkovog kulturnog centra na izvrsno organiziranim događanjima, kao i na organizaciji seminara koji je Napredak organizirao u suradnji s Europskim centrom za radnička pitanja (EZA) i koji je bio održan u Zagrebu od 2. do 3. lipnja 2023. godine. Također je prenio želju i prijedlog sekretarijata EZA-e da HKD Napredak bude organizator još jednog Seminara EZA-e u Hrvatskoj tijekom 2023. godine.

Na Dnevnom redu XXV. sjednice Središnje uprave našlo se pet točaka. Predloženi  Dnevni red je jednoglasno usvojen.

Nakon pročitanog Zapisnika sa XXIV. sjednice Središnje uprave, koja je održana 22. travnja 2023. godine u Zenici, članovi Uprave nisu imali primjedbi na njegov sadržaj pa je tako Zapisnik jednoglasno usvojen.

Pod točkom 2: Informacije o realizaciji Odluka i zaključaka s XXIV. Sjednice Središnje uprave, predsjednik HKD Napredak pročitao je dvanaest Odluka i Zaključaka sa XXIV. sjednice Središnje uprave koje su sve realizirane ili se nalaze u postupku realizacije.

Pod točkom 3: Financijsko izvješće Napredak Future d.o.o. za 2022. godinu, direktor Napredak Future d.o.o., Goran Štrbac podnio je iscrpno financijsko izvješće Napredak Future d.o.o. koji su članovi Uprave nakon rasprave  jednoglasno prihvatili. Nakon izvješća, Štrbac je iznio prijedlog Plana rada Napredak Future d.o.o. za 2023. godinu s financijskim proračunom za 2023. godinu, a  što su prisutni također jednoglasno prihvatili.

Pod točkom 4: Izvješće predsjednika HKD Napredak za 2022. godinu, predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča podnio je izvješće o radu za 2022. godinu, koje je jednoglasno usvojeno. Između ostaloga, naveo je da je obnovljen rad podružnice u Osijeku te kako u budućnosti treba poraditi na obnovi rada Napretkovih podružnica u još nekim mjestima u Hrvatskoj, dok je u BiH staje što se tiče rada vrlo dobro te da u ovom trenutku nema velikog prostora za obnovu rada jer manje-više nema grada u BiH gdje Hrvati žive a da Napredak nema svoju podružnicu. Naveo je također da bi trebalo oživjeti rad podružnica u Zadru, Karlovcu, Varaždinu i Slavonskom Brodu.

Pod točkom Razno našlo se pitanje Napretkovog objekta na Trebeviću i što bi trebalo poduzeti kako bi se to što prije riješilo. Osim toga raspravljalo se i o različitim zamolbama, pa i onoj Hrvatskog društva za znanost i umjetnost.

Pod točkom Razno raspravljalo se i o prijedlogu novih članova za Predsjedništvo Zaklade Otvorena kuća. Na sjednici je bio prisutan i Robert Petrović kao član bivšeg predsjedništva Zaklade Otvorena kuća  koji je prisutne izvijestio o prijedlozima.

Izborna skupština Društva najavljena je za listopad 2023. godine.