U Zagrebu održana komemorativna večer posvećena 28. obljetnici genocida u gradu Khojaly

Hrvatsko-azerbajdžansko društvo prijateljstva uz potporu Veleposlanstva Republike Azerbajdžan u Republici Hrvatskoj organiziralo je u srijedu, 26. veljače 2020. godine u Napretkovom kulturnom centru večer sjećanja na žrtve genocida u gradu Khojaly.

Događaju su prisustvovali zastupnik u  Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi, zaposlenici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, predstavnici Hrvatske muslimanske zajednice, organizacije Kali Sara, članovi diplomatskih misija akreditiranih u Hrvatskoj kao i predstavnici lokalne zajednice.

Uvodni govor na događanju je održao veleposlanik Republike Azerbajdžan u Hrvatskoj Fakhraddin Gurbanov nakon čega je  slijedio je govor predsjednika Udruženje islamske mladeži Hrvatske.

Oba su govornika istaknula da je genocid u Khojalyju ostavio neizbrisiv trag  za sve Azerbajdžance i da bi se svjetska zajednica trebala podsjećati svijet na ovakve tragedije kao i genocide počinjene u Vukovaru i Srebrenici kako se takvo što više nikada ne ponovi.

Veleposlanik Fakhraddin Gurbanov u svom je govoru izjavio kako je pokolj u Khojalyju bio usmjeren na uništenje volje azerbajdžanskog naroda i države, a i druge regije Azerbajdžana bili su okupirani po istom scenariju.

Na događaju je predstavljen dokumentarni film “Bijeg iz tame”, koji se temelji na svjedočenjima preživjelih u tom genocidu, a koji opisuju strašne događaje u toj noći.