U Zagrebu održana Izborna skupština PD Napredak – Stjepan Planić

U četvrtak, 28. prosinca 2022. godine u dvorani Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu održana je Izborna skupština Planinarskog društva Napredak – Stjepan Planić na kojoj su izabrani novi članovi svih tijela Skupštine.   

Na početku rada Skupštine sve prisutne pozdravili su prof. dr. Dražen Vikić-Topić, dopredsjednik HKD Napredak i dopredsjednik Napretkovog kulturnog centra, Goran Štrbac, član Upravnog odbora Napretkovog kulturnog centra i Hamijeta Karamehmedović u ime Planinarskog društva Medveščak iz Zagreba.

Nakon izbora radnih tijela Skupštine predsjednik Društva Mario Milošević  u ime Upravnog odbora PD Napredak Stjepan Planić podnio je izvješće Skupštini o radu Društva.

U svom izlaganju naglasio je da Planinarsko društvo Napredak – Stjepan Planić službeno djeluje pod tim imenom u sklopu HKD Napredak i Hrvatskog planinarskog saveza od 4. veljače 2019. godine. Bez obzira na sve poteškoće koje su se javile,  od potresa u Zagrebu 22. travnju 2020. godine pa do pojave pandemije Covid 19 također početkom 2020. godine, Društvo ipak, uz sve nedaće koje su ga snašle, svake godine bilježi porast svojih broja članova, a  što je ipak znak prepoznavanja njegove djelatnosti.

Zbog uvedenih mjera bila je bitno smanjena mogućnosti okupljanja na javnim mjestima, ali i organiziranje zajedničkih izleta, a što je rezultiralo i sveukupnim manjim brojem događanja. Društvo se nastojalo prilagoditi pa je tako svoje aktivnosti organiziralo u vremenu popuštanja mjera. Samo u 2021. godini zabilježena je 21 manifestacija, od posjeta reprezentativnim izložbama u muzejima i galerijama Zagreba pa do izleta na Velebit, Učku, Krk i druga odredišta.

Iako je 2022. godina donijela nešto manje izložbi, ali su zato izleti bili atraktivniji i sadržajniji pa će tako mnogima koji su bili prisutni na njima, ostati u uspomeni. Tu su bili izleti poput izleta na Zagradski vrh, vožnje Žitnom lađom po Kupi i posjetu karlovačkim utvrdama, putovanje u Vukovaru i Iloku gdje su uz posjet mjestima stradanja u Domovinskom ratu posjećena prekrasna izletišta poput Principovca u Iloku, Iločkih podruma pa do Muzeja Vučedolske kulture. Putovanje u Sarajevo povodom 120 godina osnutka HKD Napredak sigurno će se dugo pamtiti. Tom prilikom pored poznatih sarajevskih izletišta Trebevića i Vrela Bosne posjetili su u Banja Luci nekada najveći samostan trapiste na svijetu, obišli kraljevski grad Jajce, a posjetili su i bisere Franjevačke provincije Bosna Srebrna, Kreševo i Fojnicu, gdje su primljeni i od predstavnika Napretkovih podružnica.

Po završetku izvješća svih tijela Skupštine (Upravnog odbora, Nadzornog odbora i Suda časti), Skupština je prihvatila sva izvješća, a nakon toga su raspuštena sva dotadašnja tijela i pristupilo se izboru novih članova.

Za predsjednika Društva izabran je Mario Milošević, za dopredsjednika Dejan Nemčić, za tajnicu Katica Devčić, a za članove Uprave Marija Benić Penava i Dragutin Vujić.

Za nadzorni odbor izabrani su Stjepan Lončarić, Kristina Stanković i Andreja Ribarić.

Za Sud časti izabrani su Borislav Benažić, Ana Šerić i Ivan Ciler.

Svi članovi tijela Skupštine izglasani su jednoglasno. Nakon izbora svih tijela Skupštine novoizabrani predsjednik društva najavio je suradnju s društvima s kojima je Društvo i do sada dobro surađivalo (PD Medveščak i PD Naftaplin) , ali i suradnju sa nekim novim s kojima su napravljeni pozitivni kontakti. Najavljena je pojačana suradnja s HPD Bjelašnica 1923. koje je također u sastavu HKD-a Napredak, a u narednoj godini obilježava 100 godina svoga postojanja. Najavljena je i Planinarska škola kao i druge aktivnosti koje će biti prezentirane detaljno na tribini krajem siječnja 2023. godine u Napretkovom kulturnom centru.

Nakon završetka Skupštine druženje je nastavljeno u Napretkovom klubu uz razgovor kako poboljšati i unaprijediti rad Društva.

Foto: Dominik Milošević