U Zagrebu održana 69. Svečana glavna izvještajna skupština HKD Napredak

U organizaciji Središnje uprave HKD Napredak te uz svesrdnu pomoć Napretkove Glavne podružnice u Zagrebu, uz nazočnost oko 150 napretkovaca i gostiju, Hrvatsko kulturno društvo Napredak održalo je u Zagrebu u subotu, 26. studenoga, 69. Svečanu glavnu izvještajnu skupštinu.

Svečanom dijelu, među brojnim gostima, nazočili su: Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, u ime Sabora RH zastupnica Zdravka Bušić, prof. dr. Vanda Babić Galić, izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova RH Gordana Grlića Radmana, prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK Preporod, Nedeljko Masleša, predsjednik SPKD Prosvjeta, Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske, Mijo Marić, predsjednik Hrvatske matice iseljenika, Jelena Ricov, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, prof. dr. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta društvenih znanosti te brojni drugi predstavnici društveno-političkog života Republike Hrvatske i BiH.

Nakon intoniranja himni BiH, hrvatskog naroda i Napretka, pristupilo se usvajanju Poslovnika i izboru radnih tijela, a radni dio sjednice moderirao je dopredsjednik Društva prof. dr. Dražen Vikić- Topić.

Predsjedatelj Skupštine prof. dr. Dražen Vikić-Topić

Nazočni su imali priliku i premijerno čuti novu himnu Društva u čijem su snimanju sudjelovali: puhački orkestar Limena glazba Lašva Nova Bila, zbor Viteški akordi iz Viteza (voditeljica Olga Krezić, prof.), ženski vokalni sastav Lašvanske dive iz Nove Bile (voditeljica Nanarela Bajo, prof.), Magdalena Marić, Tomislav Čorić, Luka Popović i Ivan Andrijašević.

Na Skupštini je prikazan film 120 godina HKD Napredak koji je radio „Studio Bonk“ iz Mostara, a koji je premijerno prikazan na Svečanoj akademiji u Sarajevu. Narator filma je glumac HNK Mostar Robert Pehar, a u njemu se pojavljuje i njegov kolega Miro Barnjak. Autor teksta je Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak, dok je koordinator projekta Darijo Đopa, djelatnik Napretkove knjižnice Mijo Poljak.

Nazočne je potom pozdravio predsjednik dr. sc. Nikola Čiča. U prigodnome govoru predsjednik Čiča podsjetio je na značajan jubilej koji Društvo obilježava ove godine, a to je 120. obljetnica od utemeljenja.

Predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča

“Hrvatsko kulturno društvo Napredak temeljna je kulturna ustanova bosanskohercegovačkih Hrvata i kao takvo u svojoj dugogodišnjoj povijesti imalo je svoje uspone i padove. Međutim, ono što je uvijek bila nepobitna činjenica jeste da smo bili Društvo oko kojeg su se okupljali svi dobornamjerni ljudi te smo uvijek bili u misiji činjenja dobra i promoviranja pozitivnih vrijednosti u društvu. Zato ovu obljetnicu i slavimo pod motom 120 godina u službi čovjeka” – naglasio je predsjednik Čiča.

“Napredak danas ima više od 5500 registriranih članica i članova, radimo više od 500 manifestacija godišnje, stipendiramo više od 100 studentica i studenata tijekom školske godine i svojim radom pokazujemo da je moguće raditi dobro i kvalitetno u svim uvjetima” – zaključio je predsjednik Čiča.

Nazočne je pozdravio i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milaskoji je primio Napretkovo priznanje dodijeljeno predsjedniku Vlade RH i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske

“Suradnja Vlade Republike Hrvatske i HKD Napredak doprinosi očuvanju hrvatske riječi, naše kulture i običaja te očuvanju svih onih posebnosti zbog kojih se hrvatski narod u BiH prepoznaje i razlikuje od drugih naroda u toj zemlji. Te razlike nisu u funkciji dijeljenja, upravo suprotno – one doprinose ukupnom bogatstvu i posebnosti BiH kao multinacionalne države u srcu Europe” – naglasio je državni tajnik Milas.

Zastupnicima i gostima obratili su se i: prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK Preporod, Zdravka Bušić, zastupnica u Saboru RH, Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske i Mijo Marić, predsjednik Hrvatske matice iseljenika.

Zdravka Bušić, izaslanica Sabora RH
Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran

Nakon toga je uslijedila dodjela priznanja. Tako su plakete za suradnju i veliki doprinos radu i razvoju HKD Napredak uručene: Miroslavu Landeki, Josipu Križanoviću, Zoranu KupreškićuBZK Preporod SarajevoSPKD Prosvjeta Sarajevo, Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH te predsjedniku Vlade RH mr. sc. Andreju Plenkoviću.

Državni tajnik Zvonko Milas i predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča

Zahvalnice za vrijedan doprinos radom u korist HKD Napredak uručene su prof. dr. sc. Draženu Vikiću-Topiću, Sretku Tomiću, fra Mirku Jozi Filipoviću, Josipu Nikoliću, Franji Leovcu, Ivici Kovačeviću, Draganu Glavašu, HKD Napredak Podružnici Doboj, HKD Napredak Podružnici Busovača HKD Napredak Podružnici Jajce.

Dopredsjednik Miroslav Landeka i predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča

Nakon stanke Skupština je nastavila s radom uz izvješća o radu i financijska izvješća predsjednika, Središnje uprave, Nadzornog odbora, Stegovnoga suda te podružnica i udruga.

Izvješće o radu Društva i predsjednika za 2021. godinu nazočnim zastupnicima predstavio je predsjednik Čiča, dok je o aktivnostima Napretkovih podružnica i udruga govorio Miroslav Landeka. Dopredsjednik Josip Križanović govorio je o aktivnostima Povjerenstva za stipendije, kao i o gospodarskim aktivnostima za 2021. godinu. Financijsko izvješće Društva za 2021. godinu predstavili su voditeljica Stručne službe Dragana Radić Poljo i Goran Štrbac.

Izvješće Nadzornog odbora predstavio je Dragan Glavaš dok je don Luka Brković predstavio izvješće Stegovnog suda.

Nakon iscrpne rasprave izložena izvješća su i usvojena.

Na Skupštini su popunjena i upražnjena mjesta u Nadzornom odboru i Stegovnom sudu. Tako je Blagun Lovrinović iz Novog Travnika izabran za člana Nadzornog odbora dok je Ivan Duvnjak iz Tešnja izabran za člana Stegovnog suda.

Nakon održane Skupštine u dvorani Matice hrvatske upriličen je svečani koncert pod nazivom Napretkovi glazbenici u čast 120 godina na kojem su nastupili renomirani glazbenici: Vedrana Šimić, sopran, Milan Lucić, klavir, Napretkov trio Senso – Glavna podružnica Mostar, trio Musica Salinea – Glavna podružnica Tuzla, Zagrebački salonski kvartetArijana Gigliani Philipp, sopran i Ivan Batoš, klavir.

HKD Napredak

 Foto: Dražen Zetić