U Tuzli u utorak izložba slika pod nazivom “1993.” autora Zorana Filipovića

HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan u Tuzli će u utorak, 4. travnja s početkom u 20,00 sati u Umjetničkoj galeriji Kristian Kreković upriličiti izložbu slika pod nazivom “1993.”, umjetničkog fotografa i pisca svjetskog glasa Zorana Filipovića.

Ovom izložbom fotografija pod nazivom “1993.”, proslavljeni fotograf Zoro najavljuje i istoimenu monografiju od 288 stranica.

U postavu izložbe je 88 fotografija snimljenih isključivo na teritoriju Bosne i Hercegovine. Mnogi od snimaka o srpskoj agresiji, ratnim strahotama u BiH i opsadi Sarajeva mogu se prvi put vidjeti na ovoj izložbi.

Riječ je o nastavku senzacionalne Filipovićeve izložbe i monografske knjige “1991.” kojima je dokumentirao agresiju na Hrvatsku.

Prema riječima fotografa najveći dio fotografija nastao je 1993., ali dio tih fotografija nastao je u 11. i 12. mjesecu 1992. godine, kad se od Mostara odlučio probiti do Brčkog, na slobodne brčanske prostore. Mostar, Čapljina, Stolac, onda “cestom spasa” preko Gradačca, Tuzle, do rodnog Brčkog. Najveći se dio izložbe ipak odnosi na Sarajevo. Pred sami Božić 1992. uspio je ući u Sarajevo i u opkoljenom Sarajevu provesti šest mjeseci, dijeleći svoj život sa životom Sarajlija.

Zoran Filipović profesionalni je ratni fotograf i pisac, rođen u Brčkom 1959. godine. Od 1978. živi u Zagrebu gdje se posljednjih godina sve više bavi grafičkim i produkt dizajnom. Član je HKD Napredak te je još od ranih devedesetih godina prošlog stoljeća sudjelovao s Napretkom u različitim projektima koji su obilježili neke od najvažnijih događaja vezanih za hrvatski narod i stvaranje hrvatske države.

Filipovićeve snimke ratnih stradanja iz BiH, Hrvatske i Kosova objavili su najveći svjetski mediji zahvaljujući pariskoj fotoagenciji Magnum za koju je radio pod pseudonimom Zoro.

Hrvatski glasnik