U Svetom Ivanu Zelini otvorena izložba fotografija Zorana Filipovića

U petak, 5. travnja 2024. godine u Galeriji „Kraluš“ Pučkog otvorenog učilišta „Sveti Ivan Zelina“ u Svetom Ivanu Zelini otvorena je izložba fotografija „Terezín“  književnika i fotografa Zorana Filipovića.

Izložba fotografije „Terezín i njegova ostavština“ organizirana je povodom obilježavanja 110 godina od početka I. Svjetskog rata. Izložba je organizirana u suradnji s Hrvatsko – češkim društvom.

Uz autora izložbe Zorana Filipovića o izložbi su govorili Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko – češkog društva, Nj. E. Elma Kovačević Bajtal, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj, književnik i publicist Marijan Grakalić te Vesna Bičak Dananić, ravnateljica Pučkog Otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina.

„Zidovi starih graditelja premazani krečem, tjeskoba zatvorske utvrde i njezinih malih prozora s oskudnim svjetlom, polumrak sa sjenama nekad važnim zbog prikrivanja posljednjih utjeha utamničenih, zabilježeni su fotografijama Zorana Filipovića na kojima nema niti jednog ljudskog lika. Ipak, ne radi se o fotografiranju fortifikacijske arhitekture zdanja iz 18. stoljeća. Naprotiv, radi se upravo o fotografijama, one, i dalje potisnute Europe i teške sudbine njezinih ljudi stradalih u češkom Terezinu, mjestu tamnovanja još za Austro Ugarske. Tu je bio zatočen, i od tuberkuloze 1918. godine preminuo, Gavrilo Princip nakon atentata na nadvojvodu Ferdinanda, zbog čega je počeo Prvi svjetski rat prije sto godina“, stoji tekstu  kataloga kojeg je napisao Marijan Grakalić.

Zoran Filipović, rođen u Brčkom, Bosna i Hercegovina, 27. travnja 1959., od 1978. živi i radi u Zagrebu. Poznat je kao talentirani fotograf, pisac te dizajner, s fokusom na grafički i produkt dizajn u posljednjih nekoliko godina. Karijeru je započeo u časopisu “Start” i tjedniku “Danas”, te je dosad objavio dvadesetak autorskih knjiga koje kombiniraju njegovu fotografsku i književnu vještinu.
Filipović je višestruko nagrađivan za svoj rad, osobito izvan Hrvatske, pri čemu su njegove knjige postigle iznimnu popularnost, poput “Ein Jahr in der Hölle” i “Entseeltes Land”. Njegovo njemačko izdanje knjige “Ein Jahr in der Hölle” čak je proglašeno knjigom mjeseca, dok je “Entseeltes Land” bio mjesecima na vrhu njemačkih bestseler ljestvica.
Osim književnih dostignuća, Filipović je bio suradnik mnogih svjetskih magazina poput “Le Figaro Magazine”, “Paris Match”, “Life”, “Die Zeit”, “Frankfurter Allgemeine Magazin” i drugih. Također, surađivao je s renomiranom agencijom Magnum Photos, koristeći pseudonim ZORO. Njegovi radovi izlagani su u najprestižnijim svjetskim galerijama i muzejima, a o njemu su snimljeni dokumentarni filmovi u inozemstvu, kao što su oni njemačke državne TV kuće ARD. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskog novinarskog društva i International Federation of Journalists od 1985. godine te Hrvatskog kulturnog društva Napredak s kojim je sudjelovao u nekoliko različitih projekata.

Izložba je otvorena u Galeriji Kraluš Pučkog otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina i može se pogledati do 5. svibnja 2024. godine.