Sarajevo: Održana IV. sjednica Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak

Sarajevo – Pod predsjedanjem predsjednika dr. sc. Nikole Čiče, u subotu, 6. travnja 2024. godine u Sarajevu je održana IV. sjednica Središnje uprave HKD Napredak.

U radnom dijelu sjednice, prezentirano je i usvojeno financijsko izvješće Društva za 2023. godinu koje je podnio predsjednika dr. sc. Nikola Čiča.

Na sjednici je predstavljeno i usvojeno Izvješće Povjerenstva za mlade i stipendije, koje je predstavio predsjednik Povjerenstva prof. dr. sc. Hrvoje Milošević, dopredsjednik HKD Napredak, te Izvješće Povjerenstva za podružnice, udruge, klubove, zaklade i članstvo, koje je predstavio predsjednik Povjerenstva, Josip Križanović, dopredsjednik HKD Napredak.

Članovi SU su informirani kako je Podružnica HKD Napredak Vitez, sukladno Statutu, donijela Odluku o prihvaćanju svih sekcija koje su djelovale u sklopu HKD Napredak Podružnice Busovača, što će omogućiti njihovo privremeno daljnje funkcioniranje do okončanja sudskih postupaka.

Na sjednici je donesena i Odluka o osnivanju Kluba gospodarstvenika HKD Napredak s ciljem unaprijeđivanja i jačanja poslovne i gospodarstvene suradnje Hrvatskog kulturnog društva Napredak, njegovih podružnica, udruga i klubova diljem BiH i inozemstva, naročito putem poticanja razvoja, investiranja, te pružanja potpore Društvu.

O gospodarskim aktivnostima Društva i prijedlogu mjera za unaprjeđenje poslovanja nazočne je informirao predsjednik Povjerenstva doc. dr. sc. Damir Krešić, dopredsjednik HKD Napredak.

Na sjednici je bilo riječi i o prijedlogu programa Međunarodnog znanstvenog skupa pod nazivom “Nestanak Bosanskog kraljevstva i posljedice: društvo i prostor na granici civilizacija” o čemu je nazočne izvijestio član Središnje uprave dr. sc. Anto Ivić. Znanstveni skup bi se trebao održati u sklopu obilježavanja 600 godina od rođenja bosanske kraljice Katarine Kosača, u organizaciji HKD Napredak – Instituta za kulturu i tradiciju Hrvata u BiH i suorganizaciji  Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Instituta za istraživanje migracija iz Zagreba i Hrvatske akademija za znanost i umjetnost (HAZU) BiH, i to u Mostaru 24. i 25. listopada 2024. godine.

Za potporu održavanja kulturne manifestacije Napretkov tjedan kulture u organizaciji HKD Napredak Glavna podružnica Mostar, dopredsjednik HKD Napredak i predsjednik Glavne podružnice Mostar Miroslav Landeka uručio je Zahvalnicu i prigodan poklon predsjedniku Središnje uprave HKD Napredak dr. Nikolu Čiči.

Napretkov tjedan kulture u Mostaru jedna je od 12 manifestacija koje su proglašene od posebnog značaja za HKD Napredak.