U Sarajevu upriličen koncert Napretkovog tria “Musica Salinea”

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”, a uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera, u petak, 26. veljače u Domu Oružanih snaga BiH upriličen je koncert Napretkovog tria “Musica Salinea”. Trio čine uspješne i priznate glazbenice: pijanistica Alma Hodžić Pašić, violinistica Lorena Milina i čelistica Lidija Paulin.

U jednoj od najljepših koncertnih dvorana u Bosni i Hercegovini pozorna je publika na programu koje su izvele ove tri predivne umjetnice mogla čuti jedno od najvažnijih djela komorne literature, drugi klavirski trio Johannesa Brahmsa u C duru op.87. Budući da je ove godine 100. obljetnica rođenja argentinskog skladatelja Astora Piazzolle, odlučile su izvesti i dva stavka njegovog poznatog djela “Četiri godišnja doba Buenos Airesa” (Ljeto i Proljeće). Svojim izvrsnim interpretacijama ovih djela na publiku su prenijele neopisive emocije i sve nazočne zasigurno odvele u nove dimenzije te ovu večer učinile posebnom.

„Koncert u Domu Oružanih snaga za nas ima poseban značaj jer je prije svega jedna od najljepših koncertnih dvorana u BiH, a ujedno ovo je i prvi nastup prvobitne postavke tria s violinisticom Lorenom Milinom”, istaknule su glazbene umjetnice, Alma, Lorena i Lidija.

Iako je trio nastao tek u studenome prošle godine, iza članica je iznimno uspješna jesen tijekom koje su u mjesec dana održana četiri koncerta.

Na samom početku koncerta nazočne je pozdravio dr. sc. Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak. Izražavajući dobrodošlicu nazočnima poimence je pozdravio veleposlanika RH u BiH mr. sc. Ivana Sabolića, ministra kulture i športa Sarajevske županije Samira Avdića te predsjednika BZK Preporod prof. dr. Sanjina Kodrića. U svom obraćanju predsjednik Čiča zahvalio je Ministarstvu obrane BiH i zamjeniku ministra obrane Miji Krešiću na pomoći i ustupljenom prostoru Doma Oružanih snaga BiH za održavanje koncerta.

– Iznimno nam je drago da je jedan ovakav projekt pokrenut u okviru Napretka, gdje smo okupili tri vrsne glazbenice koje imaju fantastično umijeće u sviranju – istaknuo je predsjednik Čiča, navodeći da su one do sada održale četiri koncerta u BiH, od čega po jedan u Tuzli, Banjoj Luci i Srebrenici.

Kazao je kako Napredak, unatoč pandemijskom vremenu i specifičnim okolnostima, ipak, nastavlja aktivnosti u skladu sa svojom ulogom i misijom, izražavajući zadovoljstvo što je HKD Napredak u prilici građanima Sarajeva darovati jedan ovakav nesvakidašnji događaj.

Predsjednik Čiča najavio je da će slične manifestacije biti nastavljene te da će svaki mjesec biti ponuđeno nešto novo iz Napretkovih podružnica diljem Bosne i Hercegovine.

Koncertu su nazočili brojni uglednici iz političkog, vjerskog i kulturnog života BiH te predstavnici diplomatskog kora u BiH.

Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” Glavna podružnica Tuzla je u povodu 30. obljetnice obnove djelovanja i rada HKD Napredak u studenome 2020. godine, osnovala glazbeni trio “Musica salinea”. Do sada je Napretkov trio održao nekoliko koncerata diljem Bosne i Hercegovine. Svojim nastupima oduševljavaju i pružaju čar ljepote klasične glazbe. Alma, Lorena i Lidija dolaze iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine i umjetnošću je spajaju u jedno. Posebno se raduju činjenici da je publika prepoznala važnost jednog ovakvog projekta gdje se klasična glazbena umjetnost popularizira.