U Sarajevu predstavljena monografija ”Austrougarske utvrde u BiH”

U organizaciji Austrijskog veleposlanstva u BiH i u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak, u rezidenciji Austrijskog veleposlanstva u Sarajevu, u sijedu, 22. lipnja 2022. godine, je predstavljena monografija “Austrougarske utvrde u Bosni i Hercegovini”, autora Manuela Martinovića.

Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak, Ulrike Hartmann, veleposlanica Republike Austrije u Bosni i Hercegovini i Manuel Martinović, autor monografije

Monografija pruža opsežan pregled utvrda u cijeloj BiH, koje su nastale u austrougarskom razdoblju, s informacijama o njihovom trenutnom statusu i s brojnim fotografijama. Na 672 stranice u slici i riječi opisuje 271 objekt koji se nalazio ili nalazi u 44 različita mjesta u BiH. Osim utvrda, prikazane su i vojarne, logistički objekti kao što su skladišta, željeznički, poštanski, cestovni, riječni i pomorski promet, zračne baze, vojne bolnice, vojna groblja i spomenici.

Veleposlanica Republike Austrije u BiH Ulrike Hartmann je rekla da se iz monografije i slika koje sadrži, može vidjeti kako je Austro-Ugarska bila aktivna u BiH i koliko je doprinijela ovoj zemlji.

“Vrlo smo ponosni da danas možemo da predstavimo tu važnu knjigu, ne samo za nas Austrijance, nego i za čitavu BiH, njenu povijest, turizam. Austro-Ugarska je bila prisutna ne samo u većim gradovima, nego i u malim općinama. Posebno impresionira što je u knjizi sve detaljno predstavljeno i opisano”, dodala je Hartmann.

Izdavač monografije je Hrvatsko kulturno društvo “Napredak”, koje ove godine slavi 120 godina od osnutka.

Dopredsjednik HKD “Napredak” Miroslav Landeka je rekao da se radi o velikom djelu, te da je autor na njoj radio dvadeset godina.

“S ovom monografijom Austrougarske utvrde Bosna i Hercegovina se svrstala, uz Crnu Goru i Hrvatsku, među rijetke zemlje bivše Austrougarske koja imaju ovakvu knjigu koja svjedoči o jednom vremenu i zajedničkoj povijesti. Iskreno se nadam da će ova monografija skrenuti pažnju nadležnim na svim razinama i potaknuti ih da konačno nešto konkretno poduzmu u cilju zaštite starih vojnih građevina ali i njezine valorizacije kroz kulturni turizam.”, dodao je Landeka.

Autor monografije Manuel Martinović, inače pravnik po struci, rekao je da mu je istraživanje fortifikacija hobi, posebno austrougarsko razdoblje. Monografija je nastala nakon dugogodišnjeg istraživanja, ponajprije terenskog, pa i arhivskog u dogovoru s HKD “Napredak”.

Posebno fascinira, kako je dodao Martinović, to što je svaka od tih austrougarskih utvrda bila jedan “perfektan stroj” gdje je svaki dio imao svoju namjenu, a urađene su od fino tesanog bijelog kamena. Napomenuo je da je svaka utvrda različita, da se ne mogu naći dvije iste, te da su jako zanimljive za proučavanje.

“Samo su četiri austrougarske utvrde u BiH proglašene nacionalnim spomenikom i to ne zato što su austrougarske, nego zato što se tri nalaze u okviru već postojećih srednjovjekovnih fortifikacijskih kompleksa”, istaknuo je Martinović, inače predsjednik i osnivač Udruge za zaštitu fortifikacija “Werk” u Mostaru.

Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak, Ulrike Hartmann, veleposlanica Republike Austrije u Bosni i Hercegovini, Marija Mila Milas i Manuel Martinović, autor monografije

Predstavljanju su, uz ostale, nazočili i prof. dr. Franjo Topić, počasni predsjednik HKD Napredak, Josip Križanović, dopredsjednik HKD Napredak, Josip Nikolić, član Središnje uprave HKD Napredak, Ante Vujnović, ravnatelj Zavoda za zaštitu spomenika FBiH, dr. Boris Trapara, ravnatelj Zavoda za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa Sarajevske županije i Vesna Travljanin, ravnateljica Saveza općina i gradova FBiH.

 

Program je na flauti glazbeno uveličala Napretkova stipendistica Marija Mila Milas.

Zbog velikog interesa javnosti dogovoreno je da se predstavljanje monografije za širu javnost održi u mjesecu rujnu u Sarajevu.