U Napretku predstavljen putopis Križni put pedalom


U dvorani Napretkovog kulturnog centra sinoć je, 1. listopada 2020. godine, u organizaciji Nakladničke kuće Kerigma-Pia i HKD Napredak – Napretkog kulturnog centra upriličena promocija putopisa „Križni put pedalom“ autora Darija Juričevića, oplemenjenog fotografijama Luke Ivana Pejića. Putopis je svojevrsni dnevnik s biciklističkog putovanja ove dvojice entuzijasta od Zagreba do Bleiburga a u povodu obilježavanja 74. obljetnice stradanja na križnom putu.

Promocija je započela dolaskom Darija na biciklu u dvoranu i razgovorom o njegovim razmišljanjima o biciklizmu. Sve prisutne biranim je riječima pozdravio prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, predsjednik Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu i dopredsjednik HKD Napredak, još jednom napominjući kako je Napredak mjesto, susreta i most među narodima i njihovim kulturama. Posebno je pozdravio autora teksta i poželio dobrodošlicu.

Knjigu su predstavili Anto Pranjkić, urednik izdanja i glavni urednik nakladničke kuće Kerigma-Pia mag. Theol., ocjenjivač djela dr. sc. Fra Ante Bekavac i sam autor.
Govoreći u ime nakladničke kuće Kerigma-Pia magistar Pranjkić je govorio o razlozima zašto se nakladničke kuća odlučila za izdavanje ovog putopisa te napomenuo kako je rukopis pisan na način promoviranja onih vrijednosti koje nakladnik pokušava promovirati kroz svoja izdanja te se savršeno uklopio u djelokrug rada.

Mi izdajemo djela duhovnoga, domoljubnoga, zavičajnoga i dječjega karaktera. Putopis Križni put pedalom savršeno govori o svim vrijednostima koje njegujemo i bilo ga je nemoguće zaobići, čak što više oplemenio je i nas i vjerujemo, sve one koji budu čitali, istakao je Pranjkić i napomenuo kako će sredstva koja budu prikupljena prodajom putopisa biti namijenjena za pomoć u rehabilitaciji maloljetnih sestara Lorene i Ive Rinčić iz Velike Gorice, kojima je na kraju promocije osobno uručena jednokratna pomoć u iznosu od 2 480, 00 kuna. Sredstva su prikupljena prodajom putopisa.

Naziv putopisa u sebi sažima svu vrijednost čina dvojice prijatelja i govori o potrebnoj žrtvi i svijesti koju trebamo u sebi njegovati za više vrednote, spoznaju da nekomu možemo činiti dobro na način da u svoje sjećanje ugradimo svijest o vrijednosti svakoga ljudskoga života osobito nedužno pobijenih žena i muškaraca, kazao je, između ostaloga, ocjenjivač dr. Bekavac te pripomenuo kako vjera u Krista daje nam vidjeti da je svaka ljudska osoba odraz Božje slike i prilike.
Bog se u Kristu, napomenuo je dr. Bekavac, na neki način sjedinio sa svakim čovjekom: I to je ono svjetlo vjere i spoznaje koje nam otkriva vrijednost i dragocjenost ljudskog života i da samo tako gledajući na žrtve možemo im dati istinito i milosrdno sjećanje koje liječi rane i vraća pogaženo ljudsko dostojanstvo, kazao je između ostaloga, dr. Bekavac te iskreno zaključio kako dva prijatelja – Darijo i Luka – nam otvaraju oči da na putu sjećanja uvijek treba vidjeti ljudsku i Božju dobrotu koja nam pomaže stići cilju putovanja pa makar i na pedalama bicikla.

Zahvaljujući se nazočnima na potpori autor teksta putopisa Darijo Juričević se zahvalio svima koji su sudjelovali u projektu pogotovo sponzorima i donatorima. Posebno se zahvalio svojoj obitelji i sinu Dominiku.
Govorio je o pojedinostima „pedaločašća“ i na posebno naglasio: Ovaj projekt osobno planiran od prvog do zadnjeg trenutka želio sam trajno ovjekovječit u vidu knjige. Moramo gledati u budućnost, ali ne smijemo zaboravit ni svoju prošlost.

Ne smijemo zaboravit pogažena dostojanstva ljudi koji su prošli tim istim putem pravi Križni put. Bio je to glavni motiv svakodnevnog pisanja ovog šestodnevnog putovanja. Jaka volja i vjera u Boga držala nas je čvrsto i zajedno na putovanju. Ponekad smo pokleknuli, ali nismo odustajali od cilja dugog 610 km na kojem smo sreli ljude dobre i loše volje. Mržnja se hrani mržnjom, ali osmijehom smo mržnju tjerali daleko od sebe, jer na taj put krenuli smo bez ikakve mržnje. U zdravom tijelu, zdrav, pozitivan i vedar duh s kojim smo se uz Božju pomoć sretno vratili doma, kazao je Darijo Juričević, autor knjige „Križni put pedalom“ na predstavljanju iste u Napretkovom kulturnom centru. Promociju je vodila Lejdi Oreb, urednica programskog dijela HRT-a koja je svojim podatcima i duhovnim porukama dala posebni pečat cijeloj svečanosti.

Predstavnici BK Frankopan iz Ogulina Dariju Juričeviću ovom su prigodom uručili zahvalnicu za posebna doprinos u razvitku biciklizma.