U Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu predstavljena vina najstarije vinarije u Bosni i Hercegovini

U ponedjeljak, 15. studenoga 2021. godine Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu gostovala je Vinarija Čitluk d.d. iz istoimenog hercegovačkoga grada. U ime vinarije Čitluk govorila je voditeljica marketinga Maja Nakić, a o ponuđenim vinima njihovim karakteristikama govorio sommellier Tomislav Jakopović.

Vinarija Čitluk d.d. je najveća vinarija u Bosni i Hercegovini i zajedno sa svojim strateškim partnerom Hercegovina vinom iz Mostara ima oko 400 hektara nasada vinove loze od kojih je 250 u posjedu Vinarije iz kojih u prosječnoj godini proizvedu oko 3.5 milijuna litara vina. Osim svog grožđa, također otkupljuju i tržišne viškove malih vinogradara sa svoga područja.

Cjelokupna količina grožđa prerađuje se u vinariji u Čitluku. Najznačajniji vinogradarski položaji su Kameni vinograd, Dubrava, Trtla, Kručevići, Žitomislići te Konjusi gdje se nalazi i restoran Romanca u vlasništvu vinarije. Većinski vlasnici su obitelji Nakić i Čule. Vina izlaze na tržište sa čak 35 etiketa među kojima je najznačajnija etiketa TEUTA (dobila ime po legendarnoj kraljici Ilira) sa 9 naslova namijenjena HOREC-i, a HERCEGO ima 5 različitih imena. Na predstavljanju vina u Napretku bila su čak 4 vina pod etiketom Teuta: Žilavka 2020, Žilavka selekcija 2020, Vranac 2015 i Trnjak 2018.

Izbor vina Vinarije Čitluk d.d. predstavljenih u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu

I ovoga puta najviše ocjene dobio je je kao i na prošlom predstavljanju hercegovačkih vina Trnjak koji je bio već pomalo i zaboravljena sorta, a u posljednje vrijeme dobiva sve više mjesta u hercegovačkim vinogradima. Uz najviše komplimenata može se pohvaliti da je dobitnik više zlatnih medalja na natjecanjima među kojima je i šampion Beowine-a 2020.

Jakopović je u svojim ocjenama rekao o Trnjaku: “Tanini su brojni, uglađeni a nalazim mirise niskog raslinja smilje, šmrika. Vino prepuno slasti ,ne bi smetalo više kiseline, a malo manje drva, ali je svakako veliko vino.” Topčagić se interesirao zašto ga nema više u zasadima, a Maja Nakić je odgovorila da je Trnjak tek u prošlom desetljeću ponovno otkriven kao vrijedna sorta, a do tada su ga sadili samo kao oprašivača. I zaista, posljednjih godina od vrgoračkoga kraja (Gašpar, Franić) pa do svih važnijih hercegovačkih vinara (Nuić, vinarija Andrija …) posvećuje se velika pozornost ovoj sorti i vrlo brzo će doseći vjerojatno oko 50% nasada blatine, jer je blatina naravno još uvijek najraširenija crna sorta u Hercegovini.

O karakteristikama vina govorio je sommellier Tomislav Jakopović

Probali smo i Blatinu de broto 2019. za koju su zaključili da je sada u najboljoj formi (izražena mineralnost, dobar aromatski profil) i u budućnosti neće rasti. Cijena tog vina je u Vrutku 46.98 kuna. Oko pridjeva de broto na ovoj etiketi znamo da označava područje ovoga kraja (Brotnjo) koje se u povijesti prvi put spominje još 1306.

Po recentnim posljednjim istraživanjima ime vuče korijen od biljke broć kojom se bojilo sukno u srednjem vijeku. Danas je u grbu grada Čitluka. Posljednje vino koje je kušano u testiranju sa područja Dubrava-Međugorje je bilo Blatina Grand Cru 2015. Do sada su u toj ediciji izašla dva godišta 2011. i 2015. Sa ograničenom količine od oko 5000 butelja. Cijena ovoga vina je oko 30 eura.

Vinariju Čitluk predstavili su Vjekoslav Madunić i Maja Nakić, voditeljica marketinga čitlučke vinarije.

Tomislav Jakopović o ovom vinu kaže:” Ovo vino je besprijekorno napravljeno, elegantno, izražen okus šljive, pekmeza. Malo slatkasto. Kroz sva vina od kamenog do ovoga posljednjega je vidljiv stil enologa Prusine. Vina su elegantna , nisu jako svježa jer je intencija vinara bila da napravi upravo ovakva vina.”

Vinar Zdjelarević koji je uvijek spreman dati procjenu i ocjenu ponovno je govorio o winemakerima kao najvažnijem faktoru u lancu konačnog proizvoda-vina. “U finalnim proizvodima se uvijek vide te razlike (ph faktor, kiseline, alkoholi) koji će dignuti ili smanjiti vrijednost vina. Mislim da bi ova vrlo dobra vina mogla biti još bolja”, rekao je Zdjelarević.

Tomislav Jakopović, Maja Nakić i Vjekoslav Madunić za vrijeme prezentacije vina u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu.

Naravno, probale su se i tri Žilavke kao najvažnija bijela sorta Hercegovine. Kameno vino 2020. sa 13.5 % alkohola kompaktno, aromatski naglašeno, svježe, visoki alkohol ne smeta. U prodaji košta oko 50 kuna. Vjerojatno je najpopularnije vino kuće. Teuta žilavka 2020. sa 13.5 % alkohola izraženije kiseline. Čvrsto na nosu i nepcu ima dobru dužinu u osjetu (after taste).

Jakopović za njega kaže:” Sjajan reprezent sorte i terorrira.“. Više puta nagrađeno vino zlatom (Mostar, GAST itd). Najviše se svidjela Teuta žilavka selekcija 2020., a grožđe je brano kasnije na području kamenih vinograda. Cijena u Vrutku je 99.98 kuna.

Nakon prezentacije vina fotografija za uspomenu.

Na završetku sve pohvale dugogodišnjem enologu Čitluka Tihomiru Prusini, prvom doktoru vinarstva u BiH koji je predavač na Agronomskom fakultetu u Mostaru. Njegova vina su elegantna, odlično karakteriziraju hercegovački terroir i ciljano namijenjena određenoj vrsti potrošača. Izvoz je veći od 50%, a osim susjednih zemalja Hrvatske, Srbije i Slovenije najviše se izvozi u Njemačku.