Održana tribina o razvoju i primjeni digitalnih tehnologija za pametnu poljoprivredu

U utorak,16. studenog 2021. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu održana je tribina pod nazivom „Razvoj i primjena digitalnih tehnologija za pametnu poljoprivredu“ koje je organiziralo Hrvatsko-indijsko društvo i Veleposlanstvo Republike Indije u Zagrebu u sklopu suradnje između Hrvatske i Indije.

Kao uvod u tribinu prikazan je kratkometražni dokumentarni film o razvoju poljoprivrede u Indiji. U tribini su predstavljeni razvojni projekti iz napredne, precizne i perediktivne poljoprivrede kao i nova područja indijsko-hrvatskoj suradnji.

Sve prisutne pozdravio je u ime Veleposlanstva Republike Indije u Zagrebu Nj.E. Raj Kumar Srivastava, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik koji je izrazio zadovoljstvo organizacijom tribina koje su u programu obilježavanja 75. godišnjice nezavisnosti Indije, a u cilju što bolje suradnje Hrvatske i Indije.

Pozdravni govor Nj. E. Raj Kumar Srivastave, veleposlanika Indije na teribini o poljoprivredi

Professor Emeritus Nedjeljko Perić, ravnatelj Inovacijskog centra Nikola Tesla (ICENT) ukazao na značaj Nikole Tesle za razvoj današnje civilizacije. „Nikola Tesla, vizionar s ingenioznim idejama, svestrani inventivni istraživač i inovator te inspirator znanstvene i inovacijske zajednice, svojim je epohalnim otkrićima iznimno mnogo doprinio drugoj i trećoj industrijskoj revoluciji“, rekao je profesor Perić. Ističući važnost suradnje između Indije i Hrvatske, naglasio je da očekuje u budućem zajedničkom radu izgradnju dugoročne i održive platforme u područjima znanosti, tehnologije i poslovanja, a posebno u razvoju i primjeni digitalnih i zelenih tehnologija s naglaskom na razvoj i primjenu tih tehnologija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. „Stoga je potrebno, čim prije uspostaviti kontakte između relevantnih institucija i ljudi u Indiji i Hrvatskoj,“ naglasio je prof. Perić na kraju svog izlaganja.

Professor Emeritus Nedjeljko Perić prilikom predavanja na tribini u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu.

Nastavljajući se na izlaganje prof. Perića, prof. Vinko Lešić, uposlen na FER-u i ICENT-u, dao je iscrpan pregled projekata FER-a i ICENT-a koji se odnose na digitalizaciju u poljoprivredi, i u dobrom dijelu u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.
Primjenom digitalnih tehnologija, posebno umjetne inteligencije, interneta stvari, računalnog vida te senzora i senzorskih mreža mogu se postići, i već se postižu, napredna rješenja upravljanja robotima, posebice zračnim robotima (dronovima) u funkciji nadzora razvoja poljoprivrednih usjeva,“ rekao je Lešić.

Prof. Vinko Lešić govorio je o digitalnoj tehnologiji i njenoj primjeni u poljoprivredi na primjerima projekata ICENT-a.

Posebno je bio zanimljiv dio predavanja prof. Lešića koji se odnosio na projekt Napredna i prediktivna poljoprivreda otporna na klimatske promjene (AgroSPARC). Svoje je izlaganje završio informacijom o studenskom programu Imagine, Create, Innovate koji će biti nastavljen nakon završetka ovodobne pandemije korona virusom.

Matija Žulj, vlasnik mlade hrvatske firme Agrivi održao je predavanje na temu digitalna platforma za poljoprivredu koja omogućava nadzor proizvodnje u stvarnom vremenu, evidenciju proizvodnje, poljoprivrednu analitiku, sljedivost proizvoda te povezivanje sa senzorima i sustavima. U nadahnutom izlaganju dao je pregled komercijalnih rješenja za naše poljoprivredne proizvođače, ali globalno.

Matija Žulj, vlasnik firme Agrivi.

Na kraju tribine prisutne je pozdravio Joginder Singh Nijjar, predsjednik Hrvatsko-indijskog društva te ih pozvao na prigodno zajedničko druženje i razgovor.

Joginder Singh Nijjar, predsjednik Hrvatsko-indijskog društva.