U Napretkovom kulturnom centru prikazan film “Ona, teatar”

U subotu, 13. 11. 2021. U dvorani Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu prikazan je dokumentarni film “Ona, teatar” redateljice Marine Baničević posvećen životu i djelu Mani Gotovac, hrvatske spisateljice, dramaturginje i teatrologinje koja je veliki dio svog života posvetila kazališnoj umjetnosti.

12. studenoga o.g. navršilo se osamdeset i dvije godine od rođenja i dvije godine od smrti Mani Gotovac pa je tim povodom organizirana premijera filma koji kroz razgovore s Mani, ali i s ljudima iz njenog životnog, a prvenstveno kazališnog okruženja, oslikava njen život i njenu filozofiju življenja kojoj je ostala vjerna do svog posljednjeg trenutka.

Prof. dr. Vanda Babić održala je prigodno slovo u znak sjećanja na Mani Gotovac.

Prije početka projekcije filma posjetitelje je pozdravila prof. dr. Vanda Babić Galić, članica Uprave Napretkovog kulturnog centra. U svom govoru osvrnula se na kazališno djelovanje Mani Gotovac, ali i kao njena dugogodišnja prijateljica govorila je o Mani kavu ju je ona poznavala u poslovnim projektima, ali i u opuštenim životnim situacijama.

Dokumentarni film „Ona teatar“ u trajanju od 78 minuta režirala je redateljica Marina Baničević u produkciji Saše Stanića i Udruge Facultas. U filmu pored razgovora s Mani Gotovac pojavljuju se književni kritičar Velimir Visković, spisateljica Milana Vuković Runjić, redatelj Vinko Brešan, te glumci Robert Plemić, Hana Hegedušić, Mislav Čavajda, Lea Margetić, Judita Franković i drugi.

Glumica Judita Franković u dokumentarnom filmu “Ona, teatar”.

Dokumentarni film o Mani Gotovcu pogled je u profesionalni i privatni život naše poznate teatrologije i prve intendantice u povijesti hrvatskoga teatra. Film predstavlja mozaik razgovora s osobama iz domaćeg kulturnog i javnog života, arhivsku građu iz teatara u kojima je Mani Gotovac radila (Teatar &TD, HNK Split i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka), prizore iz predstave Pričaj mi o Gorkome na različitim lokalitetima te iz predstave Nekoliko zamišljenih prizora prema romanu Alessandra Baricca Ocean more .

Obitelj i prijatelji na projekciji filma o Mani Gotovac.

Osim razgovora, u filmu su prikazane zanimljive panorame gradove u kojima se snimalo. Svaki od tih gradova, a naročito Rijeka, ostavio je značajna traga u njezinoj biografiji, ali također i ona je svaki od tih gradova obilježila nekim segmentom svoga djelovanja.

Kći Katja, redateljica Marina Baničević, producent Saša Stanić i Lidija Kacijan nakon projekcije filma “Ona, teatar”.

Na kraju projekcije filma publici su se obratili redateljica filma Marina Baničević i producent Saša Stanić, nakon toga, druženje je nastavljeno s članovima njene obitelji i prijateljima Mani Gotovac prisjećajući se Mani kroz brojne životne anegdote s kojima je život s njom mogao biti sve, ali ne i dosadan.