U Napretkovom kulturnom centru održana uvodna tribina o potresu

U četvrtak, 25. lipnja 2020. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu održano je uvodna tribina pod nazivom POTRES U ZAGREBU, NESREĆA ILI ŠANSA?

Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Napretkov kulturni centar, potaknuti nedavnim događanjima – potresom koji je 22. ožujka 2020. godine pogodio Zagreb, odlučilo je pokrenuti ciklus tematskih tribina vezanih uz otklanjanje šteta nastalih od potresa kao i preventivnim djelovanjem kako bi se smanjile štete u slučaju nekog novog potresa.
Kako je zbog trenutnog stanja slabe informiranosti građana pogođenih potresom, ova je tribina izazvala veliki interes kod predstavnika stanara s područja gradskih četvrti Donji i Gornji grad u Zagrebu kao i onih članova Društva koji su u potresu pretrpjeli veću materijalnu štetu.

U uvodnom predavanju govorili su stručnjaci s područja graditeljstva i članovi HKD Napredak u Zagrebu, Stjepan Lončarić, dipl. ing. arh., stručnjak za zaštitu spomenika kulture, Dragutin Vujić, dipl. ing. građ. – stalni sudski vještak za područje graditeljstva, Sanja Pamuković, dipl. ing. arh., Mario Josipović, dipl. ing. strojarstva, stručnjak za problematiku primjene kondenzacijskih bojlera i Ante Pamuković, dipl. ing. građ.

U svojim izlaganjima razmatrali su probleme starijih građevina pogođenih potresom i mogućim načinima za dovođenje objekata u njihovu funkciju uz sve sigurnosne mjere. Veliko zanimanje bilo je i tumačenje raspisanih natječaja za potporu u sanaciji dimnjaka i konstruktivnih zidova kao i nabavu novih kondenzacijskih bojlera. Niz nejasnoća o pravima stanara pogođenih potresom detaljno je razjasnio inženjer Ante Pamuković govoreći o načinima na koji se može doći do financijske potpore.

Kroz naredni niz tribina koje će biti organizirane u Napretkovom kulturnom centru HKD Napredak nastojat će okupiti stručnjake različitih struka vezanih za sanaciju posljedica potresa kao i mjerodavne ljude iz različitih institucija u gradu i državi, koji bi mogli dati valjane informacije gdje, kada, kako i na koji način, doći do sredstava za sanaciju posljedica potresa te na koji način pristupiti saniranju nastale štete.