U muzeju Mimara otvoren festival Pet dana Sarajeva u Zagrebu

Pred velikim brojem posjetitelja sinoć je u zagrebačkom muzeju Mimara otvoreno 8. po redu izdanje festivala „Ja BiH – pet dana Sarajeva u Zagrebu“ koji će od 7. do 11. listopada na više zagrebačkih lokacija (o)disati duhom Sarajeva i zagrepčane počastiti raskošnim kulturno-umjetničkim programom.

Sve prisutne u ime organizatora pozdravio je Ismet Efendić, predsjednik Udruge za promicanje kulture i umjetnosti “Ja BiH“, koji je gostima poželio pet dana ugodnog druženja uz programe koji su priredili umjetnici iz Bosne i Hercegovine. Gostima su se također obratili i ostali predstavnici organizatora festivala među kojima su bili: Sead Berberović, predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Grada Zagreba i Hrvatske, Nikola Čiča, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Ivica Šarić, zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva i Jelena Pavičić-Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Nikola Čiča u svom govoru istaknuo je vrijednost ovakve suradnje koja već godinama bogatim kulturnim sadržajima  povezuje građane Zagreba i Sarajeva te na taj način nastavlja spajati sve ono najbolje što se kulturi dvaju gradova događalo u posljednjih godinu dana.

Ono po čemu će se pamtiti ovogodišnji festival Pet dana Sarajeva u Zagrebu je izvanredan nastup mladog i nadarenog sarajevskog gitariste Boška Jovića, inače rodom iz Zenice, koji je sinoć predstavio svoj nosač zvuka pod nazivom „Voyage“. Bilo je to glazbeno putovanje protkano elementima makedonskog melosa i obrada bosanskohercegovačkih sevdalinki u kojima se Jović koristio izvrsnom tehnikom klasične španjolske gitare. Da bi glazbeni doživljaj večeri bio savršen, Jović je u goste pozvao dvojicu renomiranih zagrebačkih glazbenika, aranžera i skladatelja Antu Gelu i klarinetistu Brunu Phillippa koji su se kroz glazbene numere izvrsno nadopunjavali što je zagrebačka publika u više navrata nagradila velikim aplauzom.

Festival se već danas nastavlja otvaranjem izložbe grafika istaknutog likovnog umjetnika Admira Mujkića pod nazivom „Putovanje“, a koje će se održati u galeriji BNZ ZG. Ovo događanje dodatno će „začiniti“ izvođenjem sevdalinki vokalno-instrumentalni ansambl „Bosana“.