U 43. godini života preminuo Marijo Pejić, istaknuti sarajevski intelektualac

Jučer je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u 43. godini života preminuo Marijo Pejić, istaknuti sarajevski intelektualac i dugogodišnji član HKD Napredak.

Sinoć nas je zatekla tužna vijest da nas je u 43. godini života napustio Marijo Pejić, dugogodišnji član i suradnik Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Svi koji su ga poznavali pamtit će ga kao čovjeka vedrog duha koji je uvijek bio spreman pomoći bližnjima i nesebično se zalagati za boljitak cijele društvene zajednice.

Mario Pejić je intelektualac iz Sarajeva, rođen je 6. jula 1977. godine. Osnovnu školu je završio u Sarajevu, gimnaziju u Zagrebu. Studij novinarstva započeo je na Fakultetu političkih znanosti u Zagreb gdje je za vrijeme studija bio član Napretkove Glavne podružnice u Zagrebu. Nakon povratka u Sarajevo studij je nastavio na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i stekao zvanje – profesor sociologije, a nakon toga završio je i postdiplomski studij te stekao znanstvenu titulu magistra komunikoloških znanosti za odnose s javnošću. Obranio je doktorsku disertaciju iz oblasti komunikoloških nauka i stekao zvanje doktora nauka.

Tijekom svoje profesionalne karijere bio je direktor Medijskog centra HKD Napredak i Napretkove radio postaje Vrhbosna iz Sarajeva, direktor Javne ustanove Bosanski kulturni centar Sarajevo u dva mandata, direktor Televizije Bosne i Hercegovine (BHT1) i član Upravnog odbora BHRT-a. Od 2018. godine urednik je na Federalnoj televiziji. Bio je član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost BiH, član Asocijacije neovisnih intelektualaca Krug 99 i drugih nevladinih organizacija te predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća u BiH.

Autor je većeg broja znanstvenih i stručnih radova i knjiga. Bio je medijski promotor, scenarist i producent više od osamsto različitih kulturno-umjetničkih i obrazovnih manifestacija, a kao član Crkvenog medijskog odbora sudjelovao je u organizaciji dočeka pape Franje u BiH. Dobitnik je velikog broja međunarodnih nagrada, priznanja i zahvalnica.

Obitelji pokojnog Marija izražavamo iskrene izraze kršćanske i ljudske sućuti.

Počivao u miru!