Dvije multimedijalne izložbe u Laubi

U srijedu, 10. ožujka 2021. godine članovi HKD Napredak u programu „Dođi u 5 do 5 – s Borislavom Benažićem kroz galerije Zagreba“ posjetili su dvije multimedijalne izložbe postavljene u prostoru LAUBA – kuće za ljude i umjetnost.

Prva je multimedijalna izložba umjetničke grupe One Dollar Bill“ pod nazivom „Acqa Alta“ kojom su se predstavili zajedničkim i pojedinačnim slikama hrvatsko-slovenski umjetnički dvojac Bojan Šumonja i Marko Jaše uz zvučnu instalaciju nizozemca Pierra Tola.

Ideja o zajedničkom nastupu trojice umjetnika Šumonje, Jaše i Tola nastala je, po riječima umjetnika, tijekom šetnji šumom u Mohorju 2016. godine. Oformljen je kolektiv „One Dollar Bill“ u kojem slikari Šumonja i Jakše dijele slikarska platna i zajednički stvaraju radove, a Tol nadopunjuje njihova djela specifičnom zvučnom instalacijom šumova vode.

Rad Bojana Šumonje nije u fokusu medijske pažnje iako je riječ o jednom od zasigurno najboljih slikara kod nas. Iako je u pedesetim godinama života nastavio je razvijati svoj specifičan stil i aktivan je na različitim društvenim mrežama. Šumonja živi u Puli gdje vodi Galeriju Poola u kojoj izlaže slikare mlađe generacije.
Marko Jaše je slovenski umjetnik i dobitnik prestižne Prešernove nagrade. U svojoj zemlji poznat je po svojim izjavama i kao neka vrsta umjetnika provokatora. Neka djela od izloženih nose zajednički potpis, dok kod Šumonje se primjećuje izrazitiji rad na slici, kod Jaše se može primjetiti veći broj provokativnih elemenata.


Naziv zajedničke izložbe Acqua Alta”, u doslovnom prijevodu visoka voda, koji mnoge asocira na vodu koja poplavi čitave ulice grada, dok je visoka razina mora. Poruka se može tumačiti i kao da je voda svima došla do glave, ali to ostaje svakome na prosudbu.

Zanimljivi su i prizori kako ljudi zabijaju glavu u zemlju i spadaju u najupečatljivije slike na izložbi koje mogu asocirati na stav okoline na probleme s kojima su suočeni.
Cijela izložba prožeta je mračnim tonovima i prizorima sličnim apokalipsi. Slike obiluju zanimljivim detaljima, različitim motivima životinja i biljaka, a ljidi se dosta rijetko pojavljuju. Na Šumonjinim slikama pojavljuju se i likovi iz crtića poput Pink Pantera, Supermena i drugih, a gledateljima prepušta slobodnu interpretaciju svojih djela.

Druga izložba autora Luka Hrgović & Dino Julius „SLICE OF LIFE“ predstavlja niz predmeta i maketa koje su korištene pri snimanju istoimenog kratkometražnog znanstveno-fantastičnog filma.

Na vlažnim, mračnim i opasnim ulicama futurističkog Los Angelesa, usamljeni diler droge pokušava sakupiti dovoljno kredita za kartu do nedostižnih Off World Islands-a, utopijskog raja u kojem se nada ostvarenju novog početaka, daleko od kriminala. U utrci s vremenom, prisiljen je poduzimati očajničke mjere, a njegova će odlučnost biti stavljena na kušnju kad mu se putovi spoje s pokvarenim policajcem koji ima drugačije planove.


“Slice of Life” je multimedijalni projekt stvaran 4 godine, koji se sastoji od nekoliko umjetničkih cjelina koje se međusobno isprepliću i nadopunjuju. Glavna okosnica projekta je kratkometražni znanstveno-fantastični igrani film “Slice of Life”.
Prikazan je gotovo cijeli set nikad izloženih rekvizita poput minijatura arhitekture, vozila i slika na staklu, matte slika, pozadinskih projekcija. Ovaj višestruko nagrađivani film sniman je “old school” tehnikom bez generiranih efekata, upravo poput kultnih sci-fi filmovi 80-ih (Ratovi zvijezda, Vanzemaljac, Blade Runner).

Uz sam film snimljen je i niz dokumentarnih videa koji prate proces rada na filmu i upućuju gledatelja u korištene tehnike.