TREĆI POZIV: Međunarodni interdisciplinarni znanstveni simpozij „TRIDESET GODINA OD OBNOVE HRVATSKOG KULTURNOG DRUŠTVA NAPREDAK (1990. – 2020.)“ (PROŠLOST, SADAŠNJOST, BUDUĆNOST)

Međunarodni znanstveni simpozij "Trideset godina od obnove HKD Napredak (1990. – 2020.)“Vrijeme održavanja: 5.-8. studenog 2020.

Mjesto održavanja: Napretkov kulturni centar, Zagreb, Bogovićeva 1/I kat i Hotel „International“, Miramarska 24, Zagreb

Organizatori:
Hrvatsko kulturno društvo Napredak
Napretkov kulturni centar

Suorganizator:
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Povod organiziranja međunarodnog interdisciplinarnog znanstvenog simpozija je „Trideset godina od obnove HKD Napredak (1990.-2020.) koji ima zadaću dati prilog boljem shvaćanju i razumijevanju HKD Napredak iz Sarajeva koje je osnovano davne 1902. godine i čija se prva etapa završava 1949. godine. Raspadom SFRJ-a i uspostavom novih država obnovljene su 1990. podružnice HKD „Napredak“ i na području Republike Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Austrije, Njemačke (…).

Obnoviteljska skupština Napretka održana je 29. rujna 1990. u Sarajevu u prostorijama kina „Dubrovnik“. Usvojen je Statut kojim je definirano da je svrha obnovljenog Napretka kulturno i prosvjetno djelovanje, ekonomsko jačanje i socijalno podizanje hrvatskog naroda, te propisao način organiziranja Društva. Nakon obnove Napretka jedna od prvih zadaća bila je obnova podružnica.

Na skupu bi trebali govoriti znanstvenici, stručni djelatnici i izlagači koji će u svojim referatima obraditi sve aspekte nastanka i djelovanja HKD Napredak, zadnjih 118 godina s naglaskom na teme nakon obnove HKD Napredak u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i dijelu Europe gdje djeluju Napretkove podružnice od 1990. godine.

Svečano otvorenje znanstvenog simpozija će biti 5. studenog 2020. s početkom u 17.00 sati u prostorijama HKD Napredak – Napretkov kulturni centar u Zagrebu, Bogovićeva 1/I kat, a drugi dio skupa 6. i 7. studenog 2020. održati će se u dvorani hotela „International“ u Zagrebu, Miramarska 24.

U nedjelju 8. studenog predviđen je zajednički izlet.

Smještaj i putni troškovi su osigurani za sve sudionike koji dolaze izvan Zagreba, u hotelu International, Miramarska 24, Zagreb.

Tematska područja:

1. Politički i povijesni kontekst u kojem je nastao HKD Napredak
2. Dimenzije djelovanja i razvoja Hrvatskoga kulturnog društva Napredak od 1902.  
    do 1949.
3. Uloga i značaj HKD Napredak za hrvatski narod između dva svjetska rata
4. Osnivanje i djelovanje podružnica u Hrvatskoj i inozemstvu
5. Graditeljstvo u Napretku
6. Napretkova zadruga
7. Stipendije HKD Napredak
8. Humanitarni rad Napretka
9. Napretkove gospodarske organizacije
10. Izdavačka djelatnost Napretka
11. Društvena uloga HKD Napredak
12. Uglednici i donatori HKD Napredak iz Hrvatske i dijaspore
13. Aspekti djelovanja HKD Napredak od 1990. – pogled u budućnost
14. HKD Napredak, izazov za moderno društvo

Prijava za sudjelovanje na znanstvenom simpoziju

Svi zainteresirani za sudjelovanje na simpoziju trebaju do 1. rujna 2020. poslati Sažetak s naslovom izlaganja (cca 1000 znakova s prazninama) i 3-5 ključnih riječi, na adresu elektroničke pošte: [email protected]

Prijavni obrazac možete preuzeti OVDJE

Obavijest o prihvaćanju teme izlaganja autori će dobiti na svoje e-adrese do 15. rujna 2020. godine. Svi prihvaćeni sažeci bit će tiskani u Knjižici sažetaka.

Cjeloviti radovi sa izlaganja na znanstvenom simpoziju nakon recenzije bit će objavljeni u Zborniku. Rok za prijavu završnih radova je 15. prosinca 2020.

Službeni jezici na skupu su hrvatski, engleski, talijanski i njemački.

Organizacijski odbor

Nikola Čiča, Zdravko Matić, Franjo Topić, Željko Holjevac, Pavo Barišić, Pavle Mijović, Dražen Vikić-Topić, Damir Stručić

Programski odbor

Nikola Čiča (Sarajevo), Zdravko Matić (Zagreb), Dražen Vikić-Topić (Zagreb), Franjo Topić (Sarajevo), Filip Zloušić (Beč), Izet Šabotić ( Tuzla)

Radujemo se susretu u Zagrebu.