Treći međunarodni Posavski likovni simpozij PULS u Garevcu

Napretkova zaklada Otvorena kuća organizira treći po redu međunarodni Posavski umjetnički likovni simpozij – PULS, koji će se od 25. srpnja do 1. kolovoza ove godine održati u Garevcu kod Modriče. Treći PULS trebao je biti održan prošle godine, ali je zbog poznatih razloga – pandemije koronavirusa – otkazan.

Umjetnici tijekom boravka na PULS-u stvaraju nova djela, dok se kroz kolokvije i stručnu razmjenu mišljenja raspravlja o likovnim i umjetničkim konceptima. PULS istražuje, bilježi i afirmira ono što je relevantno u suvremenoj hrvatskoj vizualnoj umjetnosti na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Otvorena kuća u Garevcu i ove godine će ugostiti renomirane umjetnike, akademske slikare, kipare i teoretičare umjetnosti. Na ovogodišnjem PULS-u sudjeluju: Ria Trdin (Osijek), Kristina Ćavar (Široki brijeg), Jasmina Runje (Split, Dubrovnik), Josip Mijić (Split, Široki Brijeg), Dalibor Nikolić (Mostar), Boris Ladan (Jajce), Marko Šošić (Vinkovci), Dejan Duraković (Vinkovci), Anto Kajinić (Zagreb). Gosti ovogodišnjeg simpozija su i Vladimir Risomondo, povjesničar umjetnosti te Zoran Filipović Zoro, ugledni fotograf. Tema ovogodišnjeg PULS-a je Tajna umjetnosti i na tu temu će 30. srpnja biti održan kolokvij.

Umjetnička djela koja nastaju na PULS-u tradicionalno se, po završetku simpozija, predstavljaju publici u Hrvatskoj i BiH. Tako će biti i ove godine, s izložbama u Vinkovcima i Zagrebu, uz nadu da pandemija koronavirusa neće poremetiti taj plan.

Pokrovitelj međunarodnog Posavskog umjetničkog likovnog simpozija PULS u Garevcu je Središnja uprava Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Napretkova zaklada Otvorena kuća