OTVORENA IZLOŽBA ARHITEKTI IZ ČEŠKE I POČECI TURIZMA NA HRVATSKOM JADRANU

U četvrtak, 15. srpnja 2021. godine u prostru HKD Napredak – Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu otvorena je izložba arhitektice Jasenke Kranjčević pod nazivom Arhitekti iz Češke i počeci turizma na hrvatskom Jadranu.

Izložbu su organizirali: Institut za turizam iz Zagreba, Kabinet architektury iz Ostrave, Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Ministarstvo turizma i sporta RH, Veleposlanstvo Republike Češke u Zagrebu, Hrvatska turistička zajednica, Društvo arhitekata Dubrovnik i Hrvatsko-češko društvo.

Sve prisutne pozdravili su Goran Štrbac u ime domaćina izložbe, Hrvatskog kulturnog društva Napredak i Sandra Čorak u ime Instituta za turizam. Tom prigodom gospođa Čorak izrazila zadovoljstvo višegodišnjom dobrom suradnjom s Napretkom i zahvalila svim partnerima na organizaciji izložbe koja je još jedan korak više u suradnji Češke i Hrvatske.

Slavomίr Goga, privremeni otpravnik poslova Republike Češke u Zagrebu

O važnosti višestoljetne povezanosti i suradnji češkog i hrvatskog naroda na ovim prostorima u različitim kulturnim, gospodarskim i političkim odnosima koja se ogleda i kroz ovu izložbu govorili su mr. sc. Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Slavomίr Goga, privremeni otpravnik poslova Republike Češke u Zagrebu, te povjesničar Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva.
Ova izložba je postala svojevrsni fenomen u suvremenim hrvatsko-češkim odnosima. Ona je naime od 2014. godine do danas već gostovala u nekoliko hrvatskih i čeških gradova i izazvala jako dobre reakcije, pa čak i suze kod pojedinih posjetitelja… Izložba, dakle spaja dva područja, arhitekturu i turizam, koja imaju posebno mjesto u ukupnoj povijesti hrvatsko-čeških veza. One su se, kako volimo reći, razvijale na svim područjima života, od crkvenog života do sporta i zabavne glazbe. S crkvenim životom te veze i počinju, s osnutkom Zagrebačke biskupije i dolaskom prvog biskupa Čeha Duha, a u sportu su te veze aktualne i danas, rekao je Lipovac u svom govoru.

Česi su bili među prvim turistima na području Hrvatske, a još davne 1888. godine u Pragu je osnovan Klub čeških turista koji je organizirao putovanja u različite dijelove Hrvatske, a imali su i svoj list Hrvatske planine. Istina, Češka i Hrvatska tada su bile u sastavu Austro-Ugarskoj monarhije. Brojni arhitekti iz svih krajeva te države, a posebno iz Češke projektirali su i gradili brojne objekte po Jadranu poput kupališta u Baškoj, Opatiji, Lovranu, Dubrovniku, Plitvicama i drugim dijelovima Hrvatske.

Također, mnogi hrvatski arhitekti svoje znanje i vještine stjecali su na studijima u Pragu još od vremena Austro-ugarske pa negdje do početka Drugog svjetskog rata. Bilo bi zanimljivo vidjeti koja su od njihovih djela do danas sačuvana.
Kroz video prezentaciju izložbe, autorica Jasenka Kranjčević predstavila je najznačajnije arhitekte toga vremena koji su ostavili značajan trag u arhitekturi na hrvatskom Jadranu. Češki arhitekti najviše su projektirali na cijeloj istočnoj obali Jadrana, ali i u kontinentalnoj Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.

Autorica izložbe arhitektica Jasenka Kranjčević

Josef Hoffmann, Matĕj Blech, Karl Holey,Lev Kalda, samo su neka od imena čeških arhitekata predstavljenih na ovoj izložbi koji su svoje projekte hotela, vila i kupališta realizirali na hrvatskom Jadranu, a ti objekti vremenom su postali jedno od značajnih turističkih obilježja pojedinih mjesta i dio njihove prepoznatljivosti.

Naravno, izložbom su predstavljeni arhitekti i njihovi radovi do kojih se moglo doći kroz arhiv i dokumentaciju, ali nekima od njih gubi se trag jer su objekti srušeni te su na njihovom mjestu podignute nove građevine.

U programu otvorenja izložbe prikazan je i prvi češki film o turizmu na Jadranu „Pravo na grijeh“, iz 1932. godine.

Izložba „Arhitekti iz Češke i počeci turizma na hrvatskom Jadranu“ može se pogledati do 30. srpnja 2021. godine radnim danom od 10 do 17 sati u prostoru Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, Bogovićeva 1/I.