Stipe Božić: SAN O EVERESTU

Pozivamo Vas na tribinu i izložbu fotografija SAN O EVERESTU, istaknutog hrvatskog alpinista Stipe Božića, putopisca, redatelja brojnih nagrađivanih dokumentarnih filmova, člana HGSS-a i voditelja legendarnih ekspedicija na najviše vrhove svijeta.   

Stipe Božić popeo se na najviše vrhove svih kontinenata. Na Mount Everest (8848 m) popeo se 15. svibnja 1979. i 10. svibnja 1989., te je tek drugi Europljanin (poslije Rheinholda Messnera) kome je to uspjelo.

Osim alpinizma, Stipe Božić se bavio speleologijom, ronjenjem, te je aktivan skijaš. Spustio se 1 395 metara duboko pod zemlju, u Lukinoj jami na Velebitu, a visinska razlika između dubine ispod površine zemlje u Lukinoj jami i visine Mount Everesta iznosi 10.243 m što predstavlja svojevrstan svjetski visinski rekord.

O svojim putovanjima, dječačkim snovima i doživljajima s brojnih ekspedicija koje je vodio na najviše vrhove svih kontinenata svijeta  imati ćemo priliku čuti i vidjeti „iz prve ruke“  u srijedu, 23. studenoga 2022. u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, Bogovićeva 1 s početkom u 18 sati.

O samoj izložbi i o važnosti zaštite prirode govorit će dr. sc. Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, koji će ujedno i otvoriti Izložbu.