Snovi koji su pretvoreni u stvarnost

U srijedu, 23. studenoga 2022. sodine u prepunoj dvorani Napretkovog kulturnog centra otvorena je izložba i održana tribina SAN O EVERESTU, legendarnog hrvatskog i svjetskog alpinista i putopisca Stipe Božića.

Na početku tribine Damir Krešić, predsjednik Napretkovog kulturnog centra pozdravio prisutne koji su  došli u velikom broju pogledati izložbu te poslušati iz prve ruke priču o Everestu.

Kao uvod u predavanje i samu izložbu, o važnosti planinskih ekosustava i očuvanju njihove bioraznolikosti govorio je dr. sc. Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.
Vrijednost planinskih ekosustava rijetko se ističe iako one zauzimaju 27 % površine kopna na Zemlji. Čak 50 % najvažnijih područja za bioraznolikost na Zemlji smješteno je u planinskim područjima. I u Hrvatskoj su planine od iznimnog značaja za prirodu, praktički sve naše planine dio su dinarida i dinarskog krša koji predstavlja svjetski hot spot endemizma za podzemnu faunu, te su riznice bioraznolikosti i georaznolikosti.
Na žalost planinski ekosustavi nisu imuni na pritiske, a najviše su izloženi promjeni zemljišta i klimatskim promjenama koje posljednjih godina uzimaju maha što može dovesti do dramatičnih promjena. Priroda planina osigurava niz različitih usluga ekosustava, a posebno valja izdvojiti regulaciju klime, pitke vode kao ogromno slivno područje i početak brojnih rijeka, zaključio je Duplić. Na koncu je izložbu proglasio otvorenom.

Još od rane mladosti kada je gledao vrh sv. Mihovila u glavi Stipe Božića rodila se želja za osvajanjem planinskih vrhova, pa je svoja prva planinarska iskustva stjecao u lokalnom planinarskom društvu od starijih kolega i zanesenjaka u planinske vrhunce. S nekima od njih krenuo je i u ozbiljne planinarske avanture. Redali su se  planinarski vrhovi na prostoru bivše Jugoslavije, a onda se rodio i san o osvajanju najvišeg vrha svijena Mount Everesta. Veliku podršku davao akademik Tonko Maroević koji je i također bio jedan od velikih zaljubljenika  u planinarstvo.

Na Mount Everest (8848 m) Stipe Božić se popeo 15. svibnja 1979. i 10. svibnja 1989., te je tek drugi Europljanin (poslije Rheinholda Messnera) kome je to uspjelo. Jedini je planinar na svijetu koji je osvojio tri najviša vrh Mont Everesta. Uz Everest, popeo se i na najviše vrhove svih kontinenata.

Osim alpinizma, Stipe Božić se bavio speleologijom, ronjenjem, te je i danas  aktivan skijaš i član Hrvatske gorske službe spašavanja s kojom je sudjelovao u nizu akcija na kopnu i na moru. Spustio se 1 395 metara duboko pod zemlju (Lukina jama  na Velebitu), a visinska razlika između dubine ispod površine zemlje u Lukinoj jami i visine Mount Everesta iznosi 10.243 m, što predstavlja svojevrstan svjetski visinski rekord.

S jednom međunarodnom ekspedicijom na skijama je stigao i na Sjeverni pol. Na svojim putovanjima snimio je mnoštvo uspješnih fotografija koje je izlagao na zajedničkim i samostalnim izložbama pa je i ova izložba u Napretku još jedna u nizu izložbi s njegovih putovanja. Njegove fotografije bile su uvrštene na izložbi “Hrvatska fotografija od tisuću devetsto pedesete do danas” u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Božić je autor mnogobrojnih novinskih članaka, feljtona, kalendara te knjiga “Put na vrh svijeta”, “Sedam vrhova”. “Svete planine svijeta” i „San o Everestu“.
Stipe Božić je režirao je više od 100 dokumentarnih filmova koji su u sklopu putopisnih serija “Sedam vrhova”, “Dubine”, “Krš i more”, “Hrvatske Planine”, “Faros Paros”, “Svete planine svijeta” i “Rijeke Hrvatske” prikazani na HTV-u.
Sa svojim filmovima sudjelovao je na mnogim međunarodnim filmskim festivalima.

Na filmskom festivalu u Trentu 1999. godine njegov film “Reticent Wall” osvojio je
Srebrni Encijan za najbolji sportski dokumentarni film, a film “Dhaulagiri Express” nagrađen je na filmskim festivalima u Italiji, Slovačkoj i Austriji.

Na kraju predavanja publika je velikim aplauzom nagradila legendarnog alpinistu, a dopredsjednik HKD Napredak Dražen Vikić-Topić uručio je Stipi Božiću člansku iskaznicu HKD-a Napredak kao svom počasnom članu, a što je Božić sa zadovoljstvom prihvatio.