Spoj glazbenog iskustva i mladosti u Napretkovom kulturnom centru

Sinoć, 12. listopada 2022. , u Napretkovom kutrurnom centru u Zagrebu, Bogovićeva 1, održana je još jedna glazbena večer,  u sklopu EU projekta Napredovao bih, sa vrhunskim glazbenikom Antom Gelom i mladim pjevačem iz Mostara, Josipom Palametom.

Dvorana Napretkovog kulturnog centra i ovoga puta bila je premala za sve one koji su sinoć došli uživati u opuštenoj glazbenoj večeri s Antom Gelom. Bez velikog plana i programa i ovu večer Gelo je svojom osobnošću i velikim glazbenim znanjem učinio nezaboravnom. Umjetnik koji oko sebe rado okuplja i promovira mlade i talentirane glazbenike i sinoć je publici predstavio sjajnog mladog pjevača iz Mostara, Josipa Palametu.

Ove večeri Gelo je odlučio s publikom podijeliti svoj glazbeni životni put, na način da se izmjenjivao red priče i red pjesme. Pričao je o svojim glazbenim početcima u Grazu, gdje je na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti završio jazz gitaru, o svojim prvim angažmanima i radu s Gabi Novak, o važnosti Olivera Dragojevića, koji mu je kao mladom glazbeniku pružio povjerenje i dao „vjetar u leđa“, gostovanjima na poznatim svjetskim koncertnim pozornicama, raznim  anegdotama, pa sve do njegovih televizijskih angažmana.

Cijelu ovu priču iznio je na profesorski način i u konstantnoj interakciji sa publikom, koja je upijala svaku njegovu riječ i pratila njega i Palametu u svakoj pjesmi.

U publici je bila i naša poznata jazz i rock pjevačica Zdenka Kovačićek, koja je na Gelin poticaj zapjevala i oduševila publiku s dva jazz evergreena kao i jazz improvizacijama. Osim u dobroj glazbi i odličnim izvedbama Josipa Palamete, publika je imala priliku sudjelovati u „maloj školi jazz-a“ koju su Gelo i Zdenka na brzinu osmislili i pružili publici.

Kako se druženje bližilo kraju, atmosfera je bila sve prisnija, tako da je priče bilo sve manje a pjesme sve više. Poneseni atmosferom, u nekom trenutku dio publike „preuzeo“ je mikrofon, zapjevao te izišao na pozornicu, što je ostatak publike nagradio pljeskom.

Bila je ovo još jedna od onih večeri koje je nemoguće prepričati nego samo doživjeti ili kako bi rekla jedna od sudionica sinoćnje večeri „najbolja terapija“ nakon napornog radnog dana.

I ova večer organizirana je sklopu EU projekta Napredovao bih koji provodi HKD NapredakNapretkov kulturni centar, kao glavni nositelji projekta uz partnera Udrugu za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH.