Šetnjom po Horvatovih 500 stuba


Iako je jesen vrijeme kada mnoga planinarska društva kreću na različite izlete diljem zemlje, ova godina, po svemu drugačija od prethodnih, natjerala je planinare da svoje izlete organiziraju u bližoj okolini. Ponovno širenje koronavirusa i epidemijološke preporuke usmjerile su društva na bliža izletišta u manjim planinarskim skupinama.

Tako je Planinarsko društvo Napredak – Stjepan Planić protekli vikend iskoristilo za odlazak na obližnju Medvednicu i posjetu izletištu Srnec u podnožju Horvatovih 500 stuba koje se nalaze na sjevernoj padini Medvednice. U krškom području koje je bilo posve nepoznato, zagrebački planinar Vladimir Horvat otkrio je prirodne ljepote i tu načinio 500 stuba koje su po njegovom prezimenu i dobile to ime.

Osim što je napravio atraktivan put od kamenih stuba, uredio je i posjetu špilji Medvednica, te otkrio još nekoliko ponora jednu špilju, a na obali potonuća, u gustoj hladovini uredio odmorište Srnec s klupama za izletnike. Visinska razlika između prve i posljednje stube je 117 metara, a njihova vodoravna udaljenost oko 300 metara. Na proširenju kod špilje Medvednica podignuta je i spomen ploča Vladimiru Horvatu i Tomislavu Jutroviću koji je godinama nakon Horvatove smrti održavao stube o kojima danas brine JU Park prirode Medvednica.

Bila je to dobra rekreaciona šetnja Napretkovim planinarima za bolju kondiciju i zdravlje u nadolazećoj zimi, a isto i dobra prilika za planinarske i prijateljske razgovore.