Selo od 1930. do 1950-tih u objektivu Toše Dabca


U četvrtak, 19. studenoga 2020. godine članovi HKD Napredak posjetili su Muzeju suvremene umjetnosti gdje je u okviru 12. dana fotogravije Arhiva Tošo Dabac postavljena izložba fotografija „Selo u reportažnoj fotografiji Toše Dabca od 1930. do 1950-ih“. Tom izložbom obilježeno je 80 godina djelovanja Arhiva Tošo Dabac i 50 godina od smrti umjetnika.
Arhiv Tošo Dabac predsavlja umjetničku zbirku koja sadrži više od 160. 000 negativa, autorskih povećanja i vrijednu fotografsku opremu i biblioteku te dokumentarnu i znanstvenu građu. Jedna je od najcjelovitijih zbirki te vrste u svijetu jer je u njoj sačuvan kompletan opus Tošo Dabac, jednog od najznačajnijih i najsvestranijih hrvatskih fotografa, dobitnika brojnih nagrada, koji je uvelike utjecao na razvoj domaće fotografije

Dabac je glavni predstavnik socijalnog smjera u hrvatskoj fotografiji i jedan od osnivača tzv. zagrebačke škole umjetničke fotografije. S izraženim smislom zapažanja snima život ulice, prosjake, ljude iz naroda, sajmišta, procesije, putujuće cirkusante portrete i pejzaže.

Na ovoj izložbi predstavljene su reportažne fotografije ruralnih krajeva i seoskog stanovništva snimljene u međuratnom i poratnom periodu (od 1930-ih do 1950-ih) s fokusom na socijalne prilike i tadašnje uvjete života. Izabrane su fotografije koje su do sada rijetko (ili uopće nisu) prikazivane, a na kojima je Dabac zabilježio seljake kako rade i obavljaju svakodnevne poslove, u dnevnim migracijama na relaciji selo-grad, u gradu (na tržnici), ali i na svečanostima ili svetkovinama te u rijetkim trenucima odmora. Premda znatno manje poznate od fotografija iz ciklusa Ljudi s ulice, koje su mu donijele status najpoznatijeg hrvatskog reportažnog fotografa, Dabčeve fotografije obuhvaćene ovom izložbom nimalo ne zaostaju po svojoj umjetničkoj i dokumentarnoj kvaliteti. Na izložbi su fotografije stavljene u širi društveno-politički kontekst, povezane su sa suvremenim društvenim i umjetničkim projektima te trendovima na lokalnoj i globalnoj razini.

Bila je to još jedna ovogodišnja posjeta izložbi koju je organizirao PD Napredak – Stjepan Planić za članove Napretka i planinarskih društava Grada Zagreba u projektu Dođi u 5 do 5 – S Borislavam Benažićem kroz galerije Zagreba.