REPORTAŽA: HKD Napredak, Podružnica Ludwigsburg, Njemačka

Napredak među Hrvatima u okolici Stuttgarta

piše D. S.

 Unatoč ubrzanom ritmu življenja, Hrvati jugozapadne Njemačke ne zaboravljaju
tko su i što su. Oni znaju da ne smiju zaboraviti svoj narod, svoje običaje i baštinu.

U vrijeme uspostave Hrvatskoga kulturnog društva Napredak u prvoj polovici 19. stoljeća nije bilo moguće znati do kojih će se razmjera proširiti utjecaj ovoga najvećeg društva Hrvata u svijetu. No može se slutiti kako je bila želja utemeljitelja i prvih Napretkovaca da ono bude nazočno u svim krajevima gdje žive Hrvati. Vrijeme za takvo jedno proširenje nastupilo je 1990. godine, kad je obnovljen rad HKD-a Napredak. Moglo se očekivati da će Njemačka, prosperitetna država zapadne Europe, postati jedna od prvih svjetskih država u kojoj će biti osnovana jedna podružnica Napretka. Plodno tlo za takav pothvat pripravljeno je već u drugoj polovici 20. stoljeća, kad je velik broj Hrvata onamo odselio u potrazi za novim poslovnim mogućnostima. To je dovelo i do toga da Njemačku danas možemo smatrati državom u kojoj živi najveći broj Hrvata izvan domovina, zemalja hrvatskoga govornog područja. Osim toga, hrvatsko iseljeništvo u Njemačkoj čini šestu po veličini manjinsku nacionalnu zajednicu.

Podružnica Hrvatskoga kulturnog društva Napredak u Ludwigsburgu, nedaleko od Suttgarta, glavnoga grada savezne pokrajine Baden-Württemberg, utemeljena je 30. lipnja 1991. godine. U prvom sastavu upravnoga odbora bili su predsjednik dr. Bartol Tunjić, zatim njegov zamjenik Ivan Grbavac, tajnik Franjo Vidačković, rizničar Ivan Marić te još tri člana: Jozo Ćorić, Franjo Bebek i Boško Puljić. Neki su od njih i danas aktivni članovi Napretka u Ludwigsburgu. O životu i djelovanju Napretkovaca u ovom dijelu Njemačke s nama je razgovarao današnji predsjednik Napretkova povjerenstva u Ludwigsburgu Višeslav Puljić.

Hrvati Ludwigsburga na proslavi obljetnice HKM-a 2019. godine

O teškoćama početka

U vremenu koje je uslijedilo nakon samoga osnivanja podružnice, bilo je malo mogućnosti organizirati autentične proslave Hrvata i kulturne manifestacije kojima će Napretkovci očuvati vlastiti hrvatski identitet. Naime, zbog teškoga Domovinskog rata, članovi podružnice Napretka u Ludwigsburgu snažno su se zauzeli da zajedno s Hrvatskom katoličkom misijom u tom gradu organizira i dostavi humanitarnu pomoć svim krajevima ratom pogođene Hrvatske i Bosne i Hercegovine, s posebnim naglaskom na istočnim krajevima Slavonije. Ipak, i u tom teškom razdoblju bilo je načina da se kroz događaje od kulturnoga značaja poveća broj članova HKD-a Napredak u ovomu gradu na rijeci Neckar. Dakako, mnogi Napretkovci nisu bili izravno iz Ludwigsburga, nego i iz okolnih gradova ove savezne pokrajine poput Stuttgarta, Heilbronna, Pforzheima, Karlsruhea, Heidelberga i šire.

Napretkovci na jednomu od prvih organiziranih izleta

Podružnica HKD-a Napredak u Ludwigsburgu, za razliku od nekih podružnica u domovini u kojima je ovo društvo snažno djelovalo i u prvoj polovici 20. stoljeća, nema vlastite prostorije, a kamo li vlastiti društveni dom. Stoga se adresom Podružnice redovito smatrala privatna adresa njezina predsjednika. Trenutno je sastav Upravnoga odbora Napretkove podružnice u Ludwigsburgu sljedeći: zamjenik predsjednika Puljića je Igor Macan, tajnik Napretka je Kristijan Pločkinjić, a njegov zamjenik Ilija Pločkinjić. Zbog određenih specifičnosti, u ovoj podružnici Napretka postoji i služba tajnika vanjskih poslova i marketinga, koju trenutno obnaša Milan Šarić. Rizničar je Denis Kovačević, a njegov zamjenik Boško Puljić. Ostali su članovi uprave Marko Lukić, Vjekoslav Papić, Hrvoje Marijanović te don Mijo Blažanović, salezijanac podrijetlom iz Bosanske Posavine, dugogodišnji dušobrižnik Hrvata u Njemačkoj.

Mnoge su aktivnosti HKD-a Napredak u Ludwigsburgu vezani za postojanje Hrvatske katoličke misije sv. Petra i Pavla, a neki su Napretkovci i članovi župnoga pastoralnog vijeća. Svećenici djelatni pri župi uvijek su podupirali i rad ovoga hrvatskog kulturnog društva i bili njegovi članovi, a tako i sadašnji voditelj HKM-a Ludwigsburg, svećenik franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja iz Splita fra Ante Maleš. Tako se i Napretkovci uvijek nađu zajedno na slavljima Hrvata katolika ovoga kraja, primjerice uz proslavu velikoga 50. jubileja osnutka HKM Ludwigsburg 2019. godine.

S proslave 50. obljetnice HKM-a Ludwigsburg

Suživot Hrvata u svijetu

Kako je riječ o velikoj zajednici hrvatskih iseljenika u ovom kraju Njemačke, postoje i brojne druge zajednice i udruge s hrvatskim predznakom. Stoga ne čudi što se kulturni događaji nerijetko odvijaju u suorganizaciji. Predsjednik podružnice Višeslav Puljić tako ističe: „Podržavamo i sudjelujemo brojne događaje kao što je primjerice Festival djece i mladeži Mikrofon je vaš, jedna vrsta televizijske emisije Zvijezde. Pri Misiji postoji i folklorna skupina nazvana Hrvatsko Sunce, a posebno nam je na ponos dječji zbor Slavuji. Ranije je već rečeno kako su mnogi Napretkovci uključeni u više takvih sekcija, pa se međusobno prožimamo.”

Prema riječima predsjednika Puljića, upravni se odbor sastaje na mjesečnoj razini. A od aktivnosti ima i onih koje organizira grad Ludwigsburg, a Napredak je uvijek rado viđen gost. Organizira se na glavnom trgu u središtu grada, gdje inače stoji crkva Presvetoga Trojstva u kojoj se okupljaju i vjernici Hrvatske katoličke misije. „Posebno nam je važna aktivnost velika gradska fešta koja se organizira tijekom ljetnih dana. Posjetitelja bude oko 80.000, a na štandovima smo zastupljeni i mi iz Napretka. Ondje prodajemo domaće specijalitete – ćevape, čorbanac, sušeno meso ili domaća vina iz svih krajeva Hrvatske. Svake godine naš štand posjete gradonačelnik, članovi gradskoga odbora u Ludwigsburgu i brojni drugi koji vidljivo uživaju u našem društvu”, ističe Puljić, dodajući kako postoje i brojne druge aktivnosti u vidu izleta i proslava velikih svetkovina poput Božića ili Uskrsa. Uz Duhove Hrvati Ludwigsburga posjete neki od povijesnih gradova ili svetište i upriliče svojevrsno hrvatsko hodočašće.

Članovi folklorne skupine koja djeluje pri HKM-u Ludwigsburg

„Sve u svemu, u gradu Ludwigsburgu Hrvati su vrlo dobro prihvaćeni, posebno HKD Napredak. Jednostavno je – Hrvati su najbolji primjer integracije u Njemačkoj, čuvajući i živeći hrvatsku kulturnu baštinu. Druge zemlje, primjerice zemlje Bliskoga Istoka na ovom području imaju mnogo veće probleme jer ne žele prihvatiti integraciju. Naprotiv, htjeli bi se nametnuti u zapadnoeuropskom društvu kakvo je ovo u Njemačkoj. Zato je naš primjer posebno prihvaćen u Njemačkoj i Hrvate se uzima za primjer uspješne integracije u društvo”, pohvaljuje predsjednik Puljić.

Mjesto HKD-a Napredak na Ljetnom festivalu u Ludwigsburgu

Novi članovi iseljeništva

Upravni odbor prošle je 2019. godine doživio transformaciju. Dugogodišnji suradnici Napretka u Ludwigsburgu Ilija Pločkinjić i Boško Puljić potaknuli su pitanje pomlatka, pa je s tim u vezi došlo i do promjena.  „U upravu su došla nova lica i imena i s tim bih rekao i novi pogledi i ideje. Ali bez srca i predanosti svih dugogodišnjih članova od samoga početka Napretka, posebno moga prethodnika dr. Bartola Tunjice i drugih Napretkovaca Franje Vidačkovića, don Mije Blažanovića, Ilije Pločkinjića, Boška Puljića, zatim Radoslava Ćorića, Bože Tvrdinića i Ivana Grbavca ovaj naš Napredak u Ludwigsburgu ne bi bio gdje je sad”, istaknuo je predsjednik Podružnice Ludwigsburg.

U svjetlu sve većega iseljavanja mladih i čitavih obitelji iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, predsjednik Puljić je istaknuo kako Napredak iz Ludwigsburga redovito podržavaju četiri stipendije za mlade studente u BiH: „Pokušavamo zadržati mlade, govorimo im neka ostanu u svojoj domovini. A ovi koji ipak dođu u Njemačku ili su ovdje rođeni, njima dajemo odgovornost i povjerenje da sami smiju i mogu organizirati neku proslavu i na taj ih način postavljamo na njihove vlastite noge. Uvijek ih saslušamo i doista se zanimamo za njih. Tako s nama rastu novi naraštaji Hrvata i Napretkovaca.”

Upravo je zadnjih godina u porastu broj Hrvata u saveznoj pokrajini Baden-Württemberg, pa se postavlja pitanje posebnoga prostora u kojemu bi se Napretkovci mogli sastajati. „U Ludwigsburgu i okolici ima oko 15.000 Hrvata. Svima nastojimo pomoći da se integriraju, ali nažalost i nama nedostaju sredstva. Ipak, uvijek ćemo nastojati pomoći svojim sunarodnjacima koji dođu ovamo u potrazi za boljim životom. Mnogi Hrvati doista žive onu životnu izreku – ako ispružim jednu ruku jer mi nešto treba, drugom ću rukom uzvratiti i dati nešto od sebe” ističe predsjednik Puljić i za kraj dodaje: „Ovakva društva su doista važna, jer digitalizacija doduše olakšava mnogo toga, ali prijeti opasnost da se zanemari osobni kontakt, posebno između Hrvata u iseljeništvu. A time bi moglo doći do zaborava hrvatske kulturne baštine.” Ipak, nema mjesta pesimizmu. Unatoč ubrzanom ritmu življenja, Hrvati jugozapadne Njemačke ne zaboravljaju tko su i što su. Oni znaju da ne smiju zaboraviti svoj narod, svoje običaje i baštinu. A veza s domovinom uvijek se iznova jača u kulturnim događanjima i manifestacijama, u tečaju hrvatskoga jezika i njegovanju tradicije. Na tom području svoj obol daju i članovi HKD-a Napredak u Ludwigsburgu.

AF/ Velika obljetnica Napretka Ludwigsburg
U podružnici HKD-a Napredak u Ludwigsburgu u prosincu 2018. godine obilježen je veliki jubilej, 20 godina postojanja Podružnice Ludwigsburg. Obljetnica je proslavljena u duhu adventa, a izveden je i prigodan program. Sljedeće 2019. godine obilježena je 50. obljetnica osnutka Hrvatske katoličke misije u Ludwigsburgu te je tom prigodom organiziran i program na kojemu su sudjelovali Hrvati ovoga kraja.
AF/ Dobrotvori HKD-a Napredak
U kontekstu dobročinitelja Hrvatskoga kulturnog društva potrebno je spomenuti i pohvalni primjer pokojne gospođe Irene Kozarić koja je redovito velikim novčanim sredstvima pomagala Napretku u Ludwigsburgu i šire. Po njoj je danas nazvan jedan podfond HKD-a Napredak iz koje se svake godine dodjeluju dvije stipendije za studente bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili studentima u teškoj socijalnoj situaciji.