Razgovori o budućim zajedničkim velikim projektima

U ponedjeljak, 21. lipnja, u prostorijama Središnjice u Sarajevu upriličen je sastanak u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak kojemu se nazočili dr. sc. Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak, Josip Križanović, dopredsjednik HKD Napredak, prof. dr. sc. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta za društvene djelatnosti “Ivo Pilar”, prof. dr. sc. Vanda Babić Galić, članica Središnja uprave HKD Napredak i prof. dr. sc. Sanjin Kodrić, predsjednik BKZ Preporod.

Glavne teme sastanka bile su osnivanje i djelovanje Instituta za hrvatsku kulturu i tradiciju BiH čiji bi se rad odvijao kroz prvotno dva Odjela te naknadno treći: Odjel za folkloristiku i tradicijsku kulturu, Odjel za hrvatski jezik i književnost te multikulturalne veze i Odjel za povijest Hrvata BiH.

Obilježavanje 120. obljetnice osnutka i djelovanja HKD Napredak naredne godine, koje je utemeljeno 1902. godine radi stipendiranja đaka i studenata bila je također jedna od tema održanog sastanka.

Među projektima kojima će se na razini Središnjice i podružnica tijekom cijele 2022. godine obilježiti ovaj značajan jubilej naći će se likovne izložbe, koncerti, predstavljanja knjiga, sportski događaji te mnogobrojni drugi prigodni programi.

Središnja manifestacija ovog značajnog jubileja bit će međunarodni znanstveni simpozij pod nazivom “Identitet Hrvata Bosne i Hercegovine”.
Na sastanku je bilo riječi i o budućoj suradnji s znanstvenim institucijama u Republici Hrvatskoj na projektima vezanim za HKD Napredak.