Profesor Pavuna održao predavanje u Napretkovom kulturnom centru

U četvrtak, 23. siječnja 2020. u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu održano je predavanje prof. dr. sc. Davora Pavune pod nazivom “EU nakon Brexita: Indija i Hrvatska“. To je nastavak ciklusa predavanja profesora Pavune i njegovih gostiju, a koje su organizirali Hrvatsko-indijsko društvo i Hrvatsko kulturno društvo Napredak.

Na početku predavanja, sve prisutne pozdravili su prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić,  predsjednik Napretkova kulturnoga centra u Zagrebu i predsjednik Hrvatsko-indijskoga društva, gospodin Joginder Singh-Nijj.

Profesor Pavuna osvrnuo se na novonastale okolnosti izlaskom Velike Britanije iz Europske unije i kakve će to posljedice imati za Hrvatsku koje u ovoj godini presjeda Vijećem Europske unije, ali isto tako na Indiju koja je bila dugogodišnja kolonija Velike Britanije te njenu dinamiku suradnje s EU kojoj je Velika Britanija bila jedna od glavnih partnera za suradnju s Europskom unijom. Svjetski mediji su uglavnom zaokupljeni na ekonomske relacije dvije najveće ekonomske sile Ameriku i Kinu pa se često zaboravlja na Indiju, drugu po brojnosti stanovništva u svijetu, koja je zadnjih godina izuzetno napredovala u tehnologiji i svrstava se u sam vrh tehnološki razvijenih zemalja. Profesor Pavuna ukazao je na prilike i mogućnosti Hrvatske za suradnju, kako znanstvenu tako i gospodarsku razmjenu s Indijom u kontekstu dinamike razvoja Europe.

Poseban gost doktora Pavune bio je Tomislav Pokrajčić,  mladi hrvatski inovator, direktor poduzeća Jel-tom d.o.o. i dobitnik zlatnih medalja na sajmovima inovacija u Ženevi, San Franciscu, Zagrebu, Nürnbergu i Indiji,

Tomislav Pokrajčić stekao je velika međunarodna priznanja sa svoja dva velika patenta, razbijačem valova  i zaštitom od poplava za što su interes izrazili veliki gradovi od Brazila do Hong Konga koji imaju velike probleme s izlijevanjem rijeka.

O bespovratnim sredstvima iz fondova EU i mogućnostima apliciranja firmi, udruga i pojedinaca govorila je Tanja Kovačević, direktorica poduzeća Kota Consulting d.o.o.