Članovi HKD Napredak posjetili izložbu „Visovac : Duhovnost i kultura na Biloj Stini“

U srijedu, 29. siječnja 2020. godine posjetom izložbi Visovac : Duhovnost i kultura na Biloj Stini, postavljenoj u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, nastavljen je projekt „Dođi u 5 do 5 – s Borislavom Benažićem kroz galerije Zagreba“. Izložba je pobudila veliki interes ljubitelja umjetnosti, među kojima je ove večeri bio i veliki broj članova HKD Napredak zajedno s članovima planinarskog društva Napredak – Stjepan Planić, koji su inicijatori i organizatori ovoga projekta.

Velika izložba blaga riznice Franjevačkog samostana Majke od Milosti s otoka Visovca, nazvana „Visovac : Duhovnost i kultura na Biloj Stini“ u Zagreb prvi put dovodi stoljećima prikupljan i čuvan iznimno vrijedan korpus baštine ovog samostana. Tu je izloženo više od 500 obnovljenih i restauriranih predmeta iz zbirki samostanske riznice, knjižnice i arhiva s kojima je predstavljeno izuzetno vrijedno blago Franjevačkog samostana Majke od Milosti, kojeg su osnovali franjevci koji su tu došli iz Bosne, a do sredine XVIII. stoljeća samostan se nalazio pod upravom Franjevačke provincije Bosne Srebrne. Otočić je svojim položajem tijekom turske okupacije bio izoliran, pa je tako veliki dio vremena bio središte kršćanske kulture u tom dijelu Hrvatske. Na izložbi se nalazi  šest inkunabula kao i veliki broj različiti sakralnih i liturgijskih predmeta kao i slike poznatih talijanskih majstora.

Riječ je o jedinstvenom i golemom poduhvatu obnove samostanske baštine koja je od 15. stoljeća sve do danas bila gotovo zatrta od očiju javnosti i ovom izložbom je prvi puta predstavljena javnosti u svoj svojoj raskoši.

Za one koji su propustili pogledati ovu izložbu, ona je otvorena do 4. veljače o.g., nakon čega se ponovno vraća na otočić Visovac.