Prof. dr. sc. Franjo Topić dobitnik je pojedinačne nagrade Grada Sarajeva za doprinos u području kulture i umjetnosti

6. travnja 2019. godine je u Gradskoj vijećnici u Sarajevu održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva u povodu 6. travnja, Dana Grada Sarajeva, gdje su uručene nagrade prof. dr. Franji Topiću – za doprinos u području kulture i umjetnosti, prof. dr. Fahrudinu Smajloviću – za doprinos u području zdravstva i socijalne zaštite i Bogiću Bogićeviću – za doprinos u drugim područjima rada i stvaralaštva.

Nagrada Grada Sarajeva dodjeljuje se istaknutim pojedincima, skupinama i kolektivima za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu, postignute u nekoliko područja društvenog života. Dobitnici se tako nagrađuju za kontinuirani rad i iznimna djela u području znanosti, kulture, odgoja i obrazovanja, tehnike i tehnologije, sporta, zdravstva i socijalne zaštite, zaštite čovjekova okoliša i sredine i u drugim područjima rada i stvaralaštva. Nagrada se dodjeljuje bez obzira na godinu ostvarenja nagrađenog uspjeha, a od ključne je važnosti da djela doprinose ukupnom unaprijeđenju i razvitku grada Sarajeva.

Odluku o dobitnicima nagrade Grada Sarajeva donosi Gradsko vijeće na prijedlog Odbora za dodjelu nagrade Grada Sarajeva, a među počasnim, jednoglasno izabranim, za 2019. godinu izabran je jedan od najistaknutijih kulturnih i akademskih radnika, mons. prof. dr. sc. Franjo Topić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak, član Upravnog odbora Europskog centra za radnička pitanja (EZA), član i počasni predsjednik Paneuropske unije BiH i član Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije.

Mons. prof. dr. Franjo Topić rođen je 13. ožujka 1953. godine u Kasapovićima/Novi Travnik. Gimnaziju je završio u Subotici 1971. godine, dok je filozofsko-teološki studij na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji u Sarajevu završio 1977. godine, zaređen je za svećenika 1976. godine.

Profesor Topić bio je u Derventi kapelan godinu dana, nakon čega 1978. godine odlazi na studij Fundamentalne teologije u Rim, te završava postdiplomski studij s doktoratom na uglednom Papinskom sveučilištu Gregorijana na talijanskom jeziku a u prijevodu znači: „Čovjek pred objavom Boga“ u misli Hansa Ursa von Balthasara, velikog švicarskog teologa, filozofa i povjesničara književnosti.

Osim predavanja i brojnih funkcija koje obnaša i koje su svaka na svoj način posebne i značajne, profesor Topić, uz rad na fakultetu, najradije ističe onu da je predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak od obnove 1990. godine do danas, koja je na svojevrstan način obilježila njegov životni put. Misija Napretka postala je i njegovom misijom za koju se svesrdno zalaže.

Profesor Topić je autor 8 knjiga kao i više stotina znanstvenih, stručnih i popularnih članaka. I urednik je nekoliko knjiga. Održao je brojna predavanja i tribine te sudjelovao na više simpozija i seminara u zemlji i inozemstvu.

Puno radno putuje, susreće se s mnogim ljudima, prirodnim ljepotama i znamenitostima, ali ništa ne nadilazi lijepu emociju koju izazove jorgovan uz put. U objavljenom Kronopisu za sedam godina od 1994. do 2001. godine proputovao je za BiH, Crkvu i Napredak, naprosto za ljude: 306.000 km, što će reći oko osam puta kuglu zemaljsku, posjetio je samo u ovih sedam dokumentiranih godina 173 grada i susreo 1351 čovjeka, od čega pape, kardinale i biskupe, američkog predsjednika Clintona i ministra vanjskih poslova Christophera, te pomoćnika Holbrookea, premijera Italije Prodija, njemačkog kancelara Kohla, austrijskog ministra Mocka, nadvojvodu Otta von Habsburga, sve bh i hrvatske predsjednike i premijere kao i druge brojne poznate osobe.

Dobitnik je brojnih nagrada i plaketa, a ova će zasigurno biti jedna od najznačajnijih koje je dobio i ostvario u svom širokom obujmu djelovanja.

U prepunoj i svečanoj Gradskoj vijećnici pored gradskih vijećnika i gradonačelnika, diplomatskog kora, predstavnika svih razina vlasti u zemlji, međunarodne zajednice, ranijih dobitnika nagrade Grada Sarajeva, dodjeli nagrade nazočili su i brojni članovi obitelji profesora Topića, prijatelji, članovi Napretka, suradnici i simpatizeri.

Mjesto dodjeljivanja ovog značajnog priznanja za profesora Topića u njemu osobno izaziva posebnu emociju i budi sjećanja na 25. kolovoz 1992. godine kada je u plamenu, dijeleći sudbinu sa dva miliona knjiga, koje je više od jednog stoljeća čuvala u sebi, izgorjela sarajevska Vijećnica.

Tada su Napretkovi djelatnici, inicirani od strane profesora Topića iz Vijećnice uspjeli spasiti 13 900 knjiga, koje su 1949. godine oduzete iz Napretkova fonda.

Sarajevska ljepotica je večeras u punom sjaju pokazala da živi i da će živjeti, kao i sve ono što su iza sebe ostavili dobitnici ovogodišnje najprestižnije nagrade glavnog grada Bosne i Hercegovine.

U svom govoru, na svečanoj sjednici, profesor Topić se osvrnuo na neka društvena i kulturna pitanja.

Profesor Topić je u svom obraćanju rekao: “ Dame i gospodo, dragi prijatelji, Prije svega zahvaljujem Odboru Grada kao i predlagačima te Gradskom vijeću, koje me je izglasalo dobitnikom nagrade grada Sarajeva. Čini mi se važnim spomenuti da su svi članovi iz svih stranaka prisutnih u Odboru i Vijeću jednoglasno glasali za mene. Koristim priliku zahvaliti brojnim čestitarima, na čelu s gradonačelnikom i dogradonačelnicima. Čestitam i ja svim dobitnicima priznanja.
Dragi prijatelji, Ova nagrada nije samo meni, nego je i mojoj Bogosloviji, Katoličkom bogoslovnom fakultetu i Hrvatskom kulturnom društvu Napredak, institucijama kojima sam posvetio svoj životni i profesionalni vijek. Ova nagrada je i svoj mojoj dragoj rodbini.
Prijatelji dragi, Koristim priliku da vas podsjetim na staro načelo Napretka: Pojedinac ne može ništa učiniti, zajedno ćemo učiniti čudesa. Pojedinac je naravno bitan kao nositelj određenih ideja i konkretnog rada, ali čovjek je i društveno biće upućeno na zajednicu. Stoga je važno da i pojedinac radi za zajednicu i za opće dobro. Volio bih da svi radimo za sebe ali i za opće dobro tj. za zajednicu. Naše je samo ono što smo dali drugima. Nek mi bude dopušteno da s Vama podijelim jedno osobno iskustvo. U našoj obiteljskoj kući u Margetićima (Novi Travnik) uvijek je bilo puno gostiju različitih vjera i opredjeljenja i dosta se davalo drugima. I nisu moji radi toga postali siromašniji. Naprotiv. Susret i različitost obogaćuju. Gostoljubivost usrećuje. Slično radimo i u Napretku, mi dobivamo dajući drugima od koncerata, izložaba i sporta do stipendija.
Kao što je očito iz moje biografije, ja volim raditi, možda nekad i previše, jer dobrim radom čovjek usavršuje sebe, druge, društvo a i čitav svijet. Nastojao sam i nastojim da sav moj rad bude širenje Dobra. Uvijek me je vodila misao da sve što je božansko to je dobro, a to znači i sve što je dobro jest božansko. I čaša vode koja je data drugom ima božansku vrijednost. Mi u Napretku ne tratimo vrijeme na kukanje, jer od toga i nema baš koristi, to nam truje vlastitu dušu i okolinu. Zato smo opredijeljeni za rad koji donosi i brojne rezultate. Napredak je i 2017. godini priredio 518 manifestacija, što je veliko materijalno i nematerijalno dobro.
Prijatelji dragi, Tko god dobronamjerno i dosta radi donijet će i dobrih plodova. I dragi Bog će dati svoj blagoslov. Radimo zajedničkim snagama na promicanju Dobra, na sporazumijevanju ljudi, na harmoniziranju razlika i to je na Fakultetu i u Napretku donijelo i donijeti će još puno dobra. Uz najljepše čestitke želim da Sarajevo bude primjer ravnopravnosti građana svih vjera i naroda i pravog suživota, kao što je rekao i veliki papa sv. Ivan Pavao II., europski Jeruzalem,. Neka Sarajevo i njegova uprava živi, cvjeta i raste! Zahvaljujem svima vama ovdje i onima koji nas prate preko medija. Želim vama i svemu svijetu Mir i Dobro“.