Premijera dokumentarnog filma o ratnom fotografskom putu Zorana Filipovića

Trideset godina nakon što je Njemačka državna TV kuća ARD napravili film o Zoranu Filipoviću, jednom od najvećih fotografskih imena u svijetu, ovih je dana to isto učinila i Hrvatska televizija.

U sklopu programa obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, danas, 3. kolovoza 2021. godine, u ljetnom kinu Slavica u Dubrovniku, premjerno će biti prikazan prvi dio dokumentarne serije SLIKE RATA scenariste i režisera Gordana Malića.

Serija se bavi ratnim fotografskim putem naša tri poznata fotoreportera: Zorana Filipovića Zoroa, Matka Biljka i Patrika Maceka. Njihove fotografije s prvih linija fronte ubrajaju se u najvažnije dokumente Domovinskog rata.

U prvoj epizodi, koja se premijerno prikazuje u Dubrovniku, Zoran Filipović Zoro govori o svojim fotoreportažama iz Vukovara, Dubrovnika, Sarajeva, o nekima od najstrašnijih zločina koji su se događali u ratu, a o kojima je on svjedočio svojom kamerom i fotografijama koje su prenosili najutjecajniji svjetski magazini Photo, Vogue, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Life, Le Figaro i drugi.

Zoran Filipović, fotograf i pisac, član je HKD Napredak koji još od ranih devedesetih godina prošlog stoljeća sudjelovao s Napretkom u različitim projektima koji su obilježili neke od najvažnijih događaja vezanih za hrvatski narod i stvaranje Hrvatske države.