PREDSTAVLJANJE CD-A “MEMORABILIA BOSNE SREBRENE”

Pozivamo Vas na predstavljanje trostrukog CD-a “Memorabilia Bosne Srebrene” koje će se održati u ponedjeljak 24. travnja 2023. u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, Bogovićeva 1/I, u 19 sati.

 

“Memorabilia Bosne Srebrene” posebno je izdanje na 3 CD-a na kojima su snimljeni ulomci iz franjevačke pisane baštine. Slijedeći samostansku tradiciju Zapadne crkve, franjevci su Bosne Srebrene manje ili više sustavno  tijekom stoljeća vodili kronološke zapise ili ljetopise i brižno ih čuvali kao jedno od svjedočanstava svoje opstojnosti i povijesnog identiteta. Svi spisi pisani su za internu upotrebu pojedinih samostana odnosno provincije kao šire zajednice, ali uvijek i s intencijom da i za buduća pokoljenja zabilježe i prenesu ono što je iz perspektive autora “memorabilis”, odnosno “pamćenja vrijedno”. Iako ovi spisi imaju obiteljski karakter, oni i sadržajem i porukom daleko nadilaze sam prividno uski prostor na koji su usredotočeni. Oni su ne samo dokumenti dramatične povijesti franjevačke bosanske zajednice i uopće bosansko-hercegovačkoga društva nego i svjedočanstvo obrazovne razine autora, njihova poliglotskog pedigrea, stupnja informiranosti o zbivanjima izvan provincije, njihove načitanosti te pripovjedačkog i književnog dara. Fra Nikola Lašvanin, fra Filip Lastrić, fra Bono Benić, fra Marijan Bogdanović i fra Jako Baltić samo su neki od franjevaca o čijim životima i djelovanju govori ovo izdanje, a slušateljima se želi u novom obliku ponuditi uvid u ovaj iznimno važan segment bosansko-hercegovačke pismenosti i franjevačke prisutnosti na prostorima njihova djelovanja.

Odabir tekstova i uvodnih komentara napravio je i pripremio Jozo Džambo, a govorili su ih Joško Ševo, Dragan Despot i Ivan Čuić. Glazbenu kulisu skladao je i izveo Ante Gelo. Album je likovno oblikovao akademski slikar Vladimir Blažanović. Nakladnici su albuma “Memorabilia Bosne Srebrene”: Udruga đaka Franjevačke klasične gimnazije Visoko i Croatia Records, a suizdavači Franjevački medijski centar Svjetlo riječi i Hrvatsko kulturno društvo Napredak iz Sarajeva. Urednici su izdanja  Domagoj Bešlić i Vine Mihaljević, a izvršni producent Anto Franjičević.

U programu sudjeluju Dragan Despot, Ivana Husar Mlinac i Ante Gelo.

Radujemo se Vašem dolasku!