Posjeta delegacije Veleposlanstva Kraljevine Španjolske HKD Napredak u Zagrebu


U ponedjeljak 28. rujna 2020. delegacija Veleposlanstva Kraljevine Španjolske posjetila je HKD Napredak – Napretkov kulturni centar (NKC) u Zagrebu, a teme razgovora su bile međukulturalna suradnja i međureligijski dijalog, te proslava 30. godišnjice obnove HKD Napretka koja se proslavlja ove godine i 60. godišnjice dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću, koja će se obilježavati iduće godine.
U ime Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u razgovorima su sudjelovali Nj. E. Mikel Iriso, zamjenik Veleposlanika Španjolske u RH i Vedrana Misita Držanić, voditeljica Ured za kulturu u Veleposlanstvu Kraljevine Španjolske, dok su od strane HKD Napredak prisustvovali prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, dopredsjednik Središnje Uprave HKD Napretka i predsjednik Napretkovog kulturnog centra. Slavica Mijić Lukač, članica Predsjedništva Napretkovog kulturnog centra i Mario Milošević, tajnik HKD Napredak – Glavne podružnice Zagreb.

Predstavnici HKD Napretka su predstavili projekt Most među narodima kao osnovu za međukulturalnu i međureligijsku suradnju koju HKD Napredak promovira.
Španjolska je poznata po njegovanju međukulturalne i međureligijske suradnje i dijaloga budući da su stoljećima kršćanska, muslimanska i židovska zajednica živjele zajedno na istim prostorima, a njihove kulture i religije su se međusobno miješale i isprepletale manje ili više uspješno, ovisno o povijesnom trenutku. Na tim osnovama je 1992. godine u Sevilli utemeljena Zaklada triju kultura koja promovira dijalog, mir i suživot među narodima i kulturama Mediterana pa su za HKD Napredak takva Španjolska iskustva izuzetno zanimljiva i korisna zbog postojanja tri naroda i više kultura i religija u BiH, ali i u RH. Poznato je da u BiH, poglavito u Sarajevu postoji zajednica Sefardskih židova, koji su se doselili iz Španjolske prije više pet stoljeća. Njihova udruga se zove La Benevolenca, s kojom HKD Napredak izvrsno surađuje.

Predstavnici Napretka posebno su dali naglasak na međukulturalnoj suradnji mladih, te mogućnosti razmjene koncerata, izložbi i recitala mlađih afirmiranih ali i ne afirmiranih perspektivnih umjetnika. Kao dobar primjer je naveden guitarist Saša Dejanović koji je više godina uspješno djelovao u Madridu.
Ivo Andrić je kao književnik i diplomat bio izvanredan promotor kultura i religija našeg podneblja, a 1961. godine dobio je Nobelovu nagradu za književnost. Kao student Ivo Andrić je bio stipendist HKD Napredak kao i nobelovac Vladimir Prelog, pa će Napredak tijekom iduće godine nizom događanja obilježiti ovaj jubilej, a Španjolski predstvnici su pozvni da i oni unutar svojih mogućnosti sudjeluju u tome jer je Andrić jedan dio svoje diplomatske službe provo također i u Madridu.
Kako HKD Napredak ove godine proslavlja 30. godišnjicu obnove rada pozvani su I španjolski prijatelji da daju obol tom jubileju. Kao temelj za ovu suradnju je naveden slikar Kristijan Kreković, Hrvat iz Bosne i Hercegovine koji je 1977. godine izgradio Museo Palma de Mallorca u kojem su smještena njegova umjetnička djela danas poznat kao Fundacion Museo Krekovic. Veliki umjetnički doprinos dao je i u Peru gdje je nakon progona iz Jugoslavije dobio peruansko državljanstvo I zabilježen kao jedan od najvećih slikara Perua.