Plitvice kao vječiti izazov ljepote

Dugo iščekivano olakšanje mjera zbog pandemije uzrokovane koronavirusom omogućile su normalniju organizaciju izleta. Tako su i članovi Planinarskog društva Napredak – Stjepan Planić protekloga vikenda posjetili Nacionalni park Plitvička jezera. Prekrasan dan posljednje subote u svibnju pružio je punu mogućnost uživanja u svim čarima koje Plitvice pružaju svojim posjetiteljima.

Tridesetak planinara PD Napredak – Stjepan Planić „pojačani“ s planinarima PD Medveščak iskoristili su priliku za dobro zajedničko druženje i obilazak šesnaest Plitvičkih jezera. Za razliku od prošlogodišnjeg izleta koji je bio reduciran ponudom zbog pandemije covida 19, ove godine moglo se je ploviti panoramskim brodom po najvećem jezeru Kozijak kao i koristiti panoramski vlak koji vozeći svojom relacijom od Rapajinika preko Velike Poljane do Labudovca u dužini od oko 7 km, pruža mogućnost užitka u prekrasnim vizurama Plitvičkih jezera, a također i mogućnost izletnicima slabije kondicijske pripremljenosti obići najatraktivnija mjesta na Plitvicama.

Za Napretkove planinare svakako je bilo zanimljivo mjesto na kome je postavljena spomen-ploča Milki Trnini, jednoj od najvećih hrvatskih, a i svjetskih opernih diva. Tako je i slap koji spaja jezera Galanivac i Milino jezero dobi ime Slap Milke Trnine u znak zahvalnosti za njen doprinos u popularizaciji Plitvičkih jezera. Ove godine, 17. svibnja navršilo se 80 godina od njene smrti, a prepoznavši značaj i vrijednost Plitvica, a i Napretka veći dio svoje ostavštine oporučno je ostavila njima za razvoj svoje djelatnosti.

Svaki trenutak na Plitvicama pruža nešto novo i neponovljivo, pa zato, koliko god puta bili na njima, po kiši, snijegu ili za lijepoga vremena, taj trenutak pruža poseban doživljaj i uvijek se rado vraćamo tu.