Planinarski pohod po zagorskim bregovitim putovima

Za prvi ovogodišnji izlet PD Napredak – Stjepan Planić odabralo je novogodišnji planinarski pohod „Zagorskim bregovitim putem“ koji vodi od Krapinskih Toplica do planinarskog doma Picelj pokraj Zaboka.

Na ovogodišnji pohod, kako kaže domaćin PD Zagorske steze iz Zaboka, odazvalo se više od 350 planinara, članova različitih planinarskih društava. Na ovaj pohod krenuli smo u društvu s PD Medveščak iz Zagreba. Domaćin je za ovaj pohod ponudio  tri različita puta prema zahtjevnosti, tako da je svatko mogao odabrati najbolju opciju za sebe. Naravno, prilikom odabira nitko nije ostao uskraćen za dobro planinarsko druženje.

Uz maglovito siječanjsko jutro uputili smo se vlakom prema Zaboku gdje se domaćin potrudio dočekati planinare uz čašicu dobrodošlice i vruće pecivo. Nakon pozdravnoga govora planinari su se uputili prema svojim željama i mogućnostima svatko za svojim vodičem. Oni koji su se odlučili za onaj najduži put, krenuli su autobusom prema Krapinskim toplicama odakle su slijedili vodiča po zagorskim bregovitim stazama. Nakon što se magla podigla otvorili su se planinarski vidici, a vrijeme je više  podsjećalo na proljetni izlet  nego na novogodišnji pohod, ali što je tu je. Moramo se prilagođavati vremenskim promjenama. Visibabe, jaglaci i šumsko cvijeće već je procvalo i ništa, osim kalendara, nije dalo naslutiti da je siječanj tek počeo.

Strmim putem ubrzo se stiglo do kapelice Sv. Marije Magdalene odakle je nakon kraćeg odmora put nastavljen prema crkvi Majke Božje na Klupicama. Tu je planinare čekalo kuhano vino za nastavak puta koje je i ovaj put priredio brižni domaćin. Nastavak puta do planinarskog doma Picelj uslijedio je hrptom između Prosenika, Temovca i Tisnić jarka gdje se stiglo oko 14 sati.

Planinarski dom Picelj nalazi se na istoimenom brijegu iznad Zaboka. To je stara drvena kuća preseljena s područja Jastrebarskog u slikoviti zagorski kraj uz koji se nalazi Botanička zbirka Poučni park Picelj kojeg vode i održavaju članovi društva. Tu su se okupili i planinari koji su išli drugim putovima do odredišta. Dobro vrijeme je pomoglo da se u domu nije osjećala velika gužva jer su mnogi odabrali uživanje u zavjetrini na „zubatom suncu“.

Druženje se nastavilo uz tradicionalni planinarski grah koji je priredio domaćin te glazbu uživo i dobro raspoloženje. I na kraju, povratak u Zabok  prije mraka i još jedna kava u očekivanju vlaka.