Planinarski izlet na Grohot

Članovi PD Napredak – Stjepan Planić zajedno s članovima PD Medveščak  iskoristili su lijep i sunčan nedjeljni dan te se 12. veljače 2023. godine uputili na vrh Grohot koji je jedan od vrhova na istočnom dijelu Medvednice, a koji se nalazi na 492 metra nadmorske visine.

Izletnici su, nakon polusatne vožnje autobusom broj 270 iz Dupca stigli do mjesta Blaguša na rubnom dijelu Zagreba. Od Blaguše do vrha Grohot vodi staza s laganim usponom kojom se za sat i pol vremena pješačenja dođe do vrha. Staza prvo kratko vodi kroz naselje s lijepim kućama i vinogradima, a ostatak staze okružen je divnom šumom i gotovo netaknutom prirodom.

Na vrhu se nalazi planinarska kuća koju su izgradili članovi Planinarskog društva Blaguš koja pruža dobro mjesto za odmor. Izletnici su u toplini planinarskog doma napravili pauzu koju su iskoristili za okrepu i odmor te proveli vrijeme u ugodnom međusobnom druženju nakon uspona.

Nedaleko od planinarske kuće nalazi se i “piramida” – metalna razgledna platforma sa stepenicama, visine 14 metara, s koje se pruža predivan pogled na okolnu prirodu i gotovo cijelu Medvednicu te pogledi prema Zagorju i Posavini. Iza vidikovca smještena je kamena crkva Majke Božje od Puta na otvorenom prostoru s velikim križem pokraj oltara gdje se za lijepog vremena znaju održavati svete mise.

Nakon odmora, planinari su se zaputili istom stazom natrag prema Blaguši gdje ih je čekao autobus za povratak u Zagreb. Bio je to lijepo provedeni dan u prirodi i na svježem zraku uz dobre i drage ljude.

Tekst i fotografije: Katarina Papac