Otvorena izložba slika Dubravke Smiljan

Sinoć je u prostorima HKD Napredak – Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu otvorena izložba slika simboličnog naziva „Velika nam djela učini Gospodin; opet smo radosni!“, zagrebačke umjetnice Dubravke Smiljan. Ovo je druga samostalna izložba Dubravke Smiljan i većina izloženih radova obuhvaćena su vremenskim periodom nastalih u posljednje dvije godine. Neki od radova na ovoj izložbi uvršteni su u postav iako su već ranije bili izloženi na prošloj izložbi ili na nekoj od skupnih izložbi na kojima je umjetnica sudjelovala.

Svoja likovna istraživanja i likovno obrazovanje aktivno je počela stjecati od 2007. godine kroz različite slikarske tečajeve i radionice, a stečeno znanje implementirala je u svojim radovima.

Na početku izložbe sve prisutne u ime Hrvatskog kulturnog društva Napredak pozdravio je prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, dopredsjednik Društva i predsjednik Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, izrazivši zadovoljstvo što je Napredak u svojim prostorima upriličio izložbu jedne svoje članice.

Želja mu je da takvih i sličnih izložbi u Napretku bude još više jer to je jedan od Napretkovih ciljeva da oko sebe okuplja nadarene i pruža im mogućnost njihovog javnog predstavljanja publici“, rekao je prof. Vikić-Topić.

O samoj izložbi i djelima, te o autorici Dubravki Smiljan, govorio je akademski slikar prof. Nedeljko Tintor kod koga je autorica izložbe stjecala slikarska znanja u jednom periodu svoga slikarskog istraživanja.

Dio slika prikazanih na izložbi nastao je kao posljedica inspiracije tekstovima i citatima iz Biblije – točnije evanđelja po Sv. Luki koji je inače po svojoj vokaciji bio liječnik, ali i kao učen čovjek svoga vremena, bavio se uz sve ostalo i slikanjem. Tako je postao i zaštitnikom slikara, proglašen od prijašnjih slikarskih esnafa, a što je ostalo i do danas.

„Večerašnja  izložba obiluje raznim motivima u tehnici ulja i akvarela. Nastavlja se slijed likovnog djelovanja sa motivima svjetovne tematike, koju smo vidjeli i na prethodnoj izložbi. “Ovdje ćete pronaći svoj blagoslov i unutrašnji mir, te doživljaj da ste ispunjeni tim mirom i srećom“ – citat posjetiteljice sa prošle izložbe“, s kojom se suglasio i profesor  Tintor prilikom svog izlaganja.

I na kraju, publici se obratila autorica izložbe Dubravka Smiljan zahvalivši svima koji su je podržali u njenom radu i na bilo koji način doprinijeli da dođe do ove izložbe. Ova su djela, po riječima autorice, nastala u jednom izuzetno teškom životnom razdoblju nje i njene obitelji, a bez podrške obitelji i prijatelja, sve to bi bilo gotovo nemoguće napraviti.

Za napraviti izložbu potrebna je inspiracija i djela nastala iz nje, ali isto tako da bi izložba imala smisla, potrebni su i oni kojima je sve to namijenjeno, a to je publika. Impresivan broj onih koji su ove večeri došli na otvorenje izložbe potvrdila su vrijednost i smisao truda Dubravke Smiljan.

Izložba će se moći pogledati do 25. siječnja 2020. godine, svakim radnim danom u vremenu od 10 – 16 sati.