Otvorena izložba Dražena Zetića „Riznica duha jugoistočnog Jadrana“

U četvrtak, 21. travnja 2022. godine u prostorima Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu otvorena je izložba fotografija Dražena Zetića pod naslovom „Riznica duha jugoistočnog Jadrana“ koja predstavlja katoličke crkve na području Boke kotorske i Crnogorskog primorja.

Ova jedanaesta izložba umjetničkih fotografija o Boki kotorskoj i Crnogorskom primorju autora Dražena Zetića, ujedno je prigodno posvećena osamdesetoj obljetnici zemaljskog rastanka od sv. Leopolda Bogdana Mandića (Padova, 1942.). pa tako ponukani tom simboličnom godinom i u ovoj predočenoj umjetničkoj ekspresiji, podsjećaa na snažnu ekumensku dimenziju našega velikog kršćanskog sveca ispovjednika, sunarodnjaka, subaštinika, skromnog kapucina iz Herceg Novog.

Otvorenju izložbe Dražena Zetića Riznica duha jugoistočnog Jadrana Boke kotorske i Crnogorskog primorja, katoličkih crkava Kotorske biskupije i Barske nadbiskupije, 21. travnja na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, prethodio je mukotrpan desetogodišnji rad, terenska istraživanja svih lokaliteta sakralnih zdanja, te sustavno izučavanje topografije, kartografije, arhitektonike i historiografije mnogobrojnih bogomolja, benediktinskih opatija, franjevačkih i dominikanskih samostana, grobljanskih kapelica i mauzoleja, lapidarija, zavjetnih otočnih svetišta (Gospe od Škrpjela, Gospe od Milosti, te kao posljednjeg počivalište duša otočića sv. Jurja), i dakako iznimnih umjetničkih djela ostvarenih na prostoru tog velebnog mediteranskog akvatorija stare Dalmacije još iz prvih tragova kristijanizacije minulih epoha Bizanta, Venecije i Austro-Ugarske Monarhije.

„Svima onima koji imalo poznaju povijest toga kraja pred očima se pojave srednjovjekovne crkve podignute ne samo u biskupskim središtima, gradovima Baru, Budvi i Kotoru nego i u njihovoj neposrednoj okolici, u selima ili u pitomom krajoliku, u maslinicima i na proplancima odakle seže pogled prema morskom plavetnilu i visokim planinama spletenim u neposrednom zaleđu.  Zetić fotografira ne samo sačuvane i održavane crkve u urbanim sredinama nego i brojna ruševna zdanja od kojih su ostali zidovi, arheološki ostaci, ulomci pleterne skulpture ili tragovi zidnoga slikarstva iz različitih povijesnih epoha“, napisao je  akademik Radoslav Tomić u katalogu izložbe.

Izložbu je otvorio izv. prof. dr. Roko Mišetić koji je u svom govoru analizirao i citirao navode iz Leksikona i drugih zapisa znanstvenih istraživanja na tom području u proteklih 50 godina, te uspoređujući te podatke postavlja pitanje:“ Gdje je nestala trećina Katoličkih Crkava u Kotorskoj biskupiji i Barskoj nadbiskupiji!? Analizom tih istraživanja došao je do zaključka da je u posljednjih pedeset godina u prosjeku svake godine nestajala po jedna katolička crkva.

Autor izložbe Dražen Zetić zahvalio je svima koji su na neki način pomogli realizaciji ovoga projekta te posebno Hrvatskom katoličkom učilištu u Zagrebu gdje je izložba realizirana i Hrvatskom kulturnom društvu Napredak, čiji je član i s kojim je već ranije sudjelovao u nekim projektima vezanim za Boku Kotorsku te potres koji je 2020. pogodio Banovinu.

Izložba je otvorena od 21. travnja i može se pogledati sve do 8. svibnja 2022. godine na prvom katu Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu.