Izlet na Kalnik i Križevce u rođendanskom ozračju

U nedjelju, 24. travnja 2022. godine Planinarsko društvo „Napredak – Stjepan Planić“ organiziralo je izlet na Kalnik te posjetu Križevcima koji taj dan obilježavaju 770 godina svoga postojanja.

Dva tjedna nakon izleta u Ličko-senjsku županiju i XIII. tradicionalnog planinarskog pohoda u organizaciji planinara iz Brinja, uslijedio je izlet na Kalnik. To je uvijek poseban izazov, kako za planinare i alpiniste, tako i za izletnike koji su došli uživati u prekrasnim panoramskim pogledima koji se pružaju s obližnjih uzvisina i zidina, nekada neosvojivog, starog grada Kalnika. U njegovom podnožju smješten je jedan od sedam planinarskih domova koje je projektirao arhitekt Stjepan Planić, a po kome je i naše planinarsko društvo dobilo ime.

Vrijeme u startu baš i nije mnogo obećavalo. Oblaci koji su se nadvili nad dom upozoravali su na skori dolazak kiše. I baš kako se to u proljeće često zna dogoditi, na samom početku puta, uslijedio je pljusak. Priroda se malo „poigrala“ s planinarima  i jednim pristojnim pljuskom „osvježila“ planinarsku ekipu. Ipak je sreća da pljusak nije dugo trajao, a ono što je uslijedilo nakon toga, pomoglo je da  pljusak bude brzo zaboravljen i u sjećanju tek kao neka usputna zgoda. Lijepo vrijeme koje nas je pratilo do kraja dana sve nas je oduševilo i pomoglo da se „napune baterije“ za slijedeći tjedan.

Sve što bi se napisalo teško bi  opisalo sve ono što je priroda taj dan pružila. Kako kažu, slike govore više od tisuću riječi. Dovoljno je pogledati i nešto od onoga što su planinari toga dana zabilježili na svojim kamerama kako bi se dobila slika o ljepotama koje samo priroda može pružiti.

Nakon šetnji po Kalniku uslijedio je odlazak u Križevce gdje su nas je primila Gordana Kapor, direktorica Destinacijske agencije Križevci i nenadmašni turistički vodič Tomislav, koji nas je u dva i pol sata proveo kroz najznačajnija kulturno-povijesna mjesta. Prigodnim „štiklecima“ kroz priče o gradu i ljudima, „stavio šlag na tortu“ svom vođenju. Svakako u svemu tome pomogao je i prof. Ozren Bogdanović koji nam je omogućio razgledavanje Križevačke eparhije i grkokatoličke katedrale. Hvala križevačkoj „Destinacijskoj ekipi“ koja je učinila sve da naš boravak u Križevcima ostane u prelijepom sjećanju.

Na rastanku, svatko od izletnika dobio je na dar po jedan cvijet od slavljenika, za sretan put i skori ponovni susret. I dok se vraćamo prema Zagrebu vrzmaju nam se neke čudne misli po glavi. Kako i kada ponovno doći u Križevce i „zalutati“ na nekoj od vinskih cesta?