Orašar razveselio mališane u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu

U petak, 9. prosinca 2022. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, u sklopu EU projekta Napredovao bih, Udruga Mala opera izvela je glazbenu priču za djecu „Orašar“ čiji su koncept osmislili i izveli pripovjedač Zdenko Niessner i pijanistica Danijela Petrić, a mali gledatelji i njihovi roditelji mogli su uživati u predblagdanskoj čaroliji.

S ovim edukativnim koncertom mali slušatelji upoznali su se s pričom njemačkog književnika E.T. A. Hoffmanna uz projekciju originalnih ilustracija iz prvih izdanja ovog djela. Tu uzbudljivu pripovijest o Orašaru pratile su najljepše stranice klasične glazbe za djecu iz pera ruskog skladatelja Petra Iliča Čajkovskog koji je ovu priču pretvorio u prekrasan božićni balet.

Bila je to lijepa prigoda koja je okupila djecu i njihove roditelje da kroz zanimljivu i uzbudljivu priču o Orašaru i uz najljepše zvuke klavira, približi klasičnu glazbu najmlađim slušateljima. Kroz interaktivni razgovor djece i pripovjedača nizale su se sekvence skladbi P.I. Čajkovskog što su djeca s posebnim užitkom upijala u sebe.

Danas, izrazito popularna figura orašara nekoć je imala osim kao božićni ukras i svrhu drobilice za orahe, a koja se najčešće izrađivala u obliku igračke vojnika. U njemačkoj tradiciji figura orašara je simbol sreće koja tjera zle duhove. Gotovo svi orašari koji su nastali prije prve polovice 20. stoljeća su funkcionalni tj. drobili su orahovu ljusku, dok velik dio modernih orašara ima samo dekorativnu svrhu.

Ovo je još jedna glazbena večer koja je održana u sklopu EU projekta Napredovao bih, koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH. Projekt zajednički provode Napretkov kulturni centar kao nositelj projekta i Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH, kao partner.