Koncert u Napretku uz božićne pjesme i hrvatske narodne plesove

U subotu, 10. prosinca 2022. godine u dvorani Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu održan je koncert pod nazivom „POIGRAJ MI NAŠE KOLO“ na kojem su nastupili Folklorna skupina KOLO iz Zagreba i Mješoviti pjevački zbor INA iz Zagreba.

Na početku programa sve prisutne u ime organizatora i sudionika pozdravio je Goran Štrbac, član Uprave Napretkovog kulturnog centra i predstavio sudionike koncerta predvođene Vladimirom Kurajom, umjetničkim ravnateljem Folklorne skupine Kolo i Bojanom Pogrmilovićem, dirigentom Mješovitog pjebvačkog zbora INA.

Folklorna skupina Kolo djeluje još od 2009. godine, a neki od Napretkovih članova su aktivni plesači folklorne skupine Kolo. Ovo je bio njihov prvi, a sigurno ne i zadnji, koncert kojim se folklorna skupina Kolo predstavila Napretkovoj publici. Iako Kolo djeluje kao amaterska folklorna skupina njihov nastup bio je na razini profesionalaca i oduševio je publiku, a za to veliki dio zasluga nosi njihov osnivač, voditelj i  koreograf Vladimir Kuraja koji se ovoga puta predstavio i u ulozi plesača.

Folklorna skupina Kolo do sada je imala više od 200 javnih nastupa širom Hrvatske, BiH, Srbije, Mađarske, Italije i Grčke gdje je prikazala izvanredne rezultate, a prepoznata je i na široj zagrebačkoj folklornoj sceni. U više od deset koreografija obrađuje plesove i narodne običaje iz različitih regija u Hrvatskoj kao i Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Ovoga puta Napretkovoj publici u tri zasebna bloka predstavljeni su plesovi iz Istre, Guče Gore pokraj Travnika u Bosni i Hercegovini, te fragmenti svadbenih običaja iz Rame.

Mješoviti pjevački zbor INA predstavio se u Napretkovom kulturnom centru izvođenjem božićnih pjesama u tri zasebna bloka pjesama iz Hrvatske, Latinske Amerike i božićnih pjesama drugih europskih zemalja.

Mješoviti pjevački zbor  INA osnovan je u Zagrebu 1976.godine koji već dugi niz godina vodi naš poznati pedagog i dirigent Bojan Pogrmilović. Repertoar Zbora čine duhovne glazbe, zborske obrade hrvatskog i svjetskog folklora, a često se izvode i obrade zabavno-glazbenih evergreena, a posebno atraktivan je božićni program. Iza sebe imaju više od 200 izvedenih naslova, nekoliko snimljenih CD-a i veliki broj nastupa diljem svjeta na različitim smotrama i natjecanjima i zasigurno spada u najkvalitetnije pjevačke zborove u Hrvatskoj.

Zbor je već ranije, u više navrata, imao dobru suradnju s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak, a nadamo se i budućoj plodnoj suradnji.

Na kraju programa u ime izvođača publici i organizatoru se zahvalio Vladimir Kuraja, a također se prisjetio i svojih bivših članova koji su zbog osobnih razloga prestali aktivno sudjelovati u programu.

Foto: Fredy Fjačko

Nakon koncerta druženje publike i izvođača nastavilo se u Napretkovom klubu.