Održana humanitarna izložba “Dom je tamo gdje je solidarnost”

Održana humanitarna izložba "Dom je tamo gdje je solidarnost"

U Napretkovom kulturnom centru u petak, 18. listopada 2019. godine održana je humanitarna prodajna izložba slika i suvenira pod nazivom “Dom je tamo gdje je solidarnost”. Sve izložene predmete izradili su volonteri i beskućnici grada Zagreba na radionicama koje je vodila Lucija Petra.

Izložbu su organizirali Svjetski savez mladih Jugoistočne Europe i Humanitarne udruge Fajter, a cijeli projekt sufinanciran je sredstvima Europske snage solidarnosti koji je osmislila Ana Antunović, projekt menadžer. Sav prihod prikupljen prodajom izloženih predmeta izravno je po završetku izložbe uručen najpotrebitijima.

Održana humanitarna izložba "Dom je tamo gdje je solidarnost"

Na početku izložbe sve prisutne u ime Hrvatskog kulturnog društva Napredak pozdravio je Goran Štrbac, član Upravnog odbora Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu te izrazio zadovoljstvo što je Napredak uključen u ovu humanitarnu akciju.

HKD Napredak i ranije je sudjelovao u sličnim projektima pa je izrazio spremnost da se i ubuduće može računati na Napretkovu pomoć.

Valentino Findrik, tajnik Svjetskog saveza mladih Jugoistočne Europe svoj govor usmjerio je na probleme beskućništva u svijetu i načina na koje se neke zemlje pokušavaju nositi sa ovim problemom koji je nažalost u povećanju, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu.

Mile Mrvalj, predsjednik Humanitarne udruge Fajter u više je različitih projekata surađivao s Napretkom, pa je iskoristio i ovu priliku zahvaliti na susretljivosti i razumijevanju za probleme beskućništva. Također je želio upozoriti javnost na niz nedostataka u sustavu socijalne skrbi i problemima s kojima se beskućnici nose.

Veliki je problem imati točan popis beskućnika, jer oni nemaju niti svoju adresu, pa je tako teško imati uvid u stvarni broj beskućnika i na koji način im se može pružiti adekvatna pomoć. Veoma važan segment u životu čovjeka je i njegov kulturni, duhovni i socijalni dio života, pa je tako i za beskućnike materijalna pomoć samo jedan segment bitan za njihov život, ali su i ovi drugi, jednako tako važni za njihov život, naglasio je Mrvalj u svom govoru.

U glazbenom dijelu programa nastupio je violinist Ivan Čorbić koji je na violini odsvirao temu iz filma Schindlerova lista.

Održana humanitarna izložba "Dom je tamo gdje je solidarnost"

Održana humanitarna izložba "Dom je tamo gdje je solidarnost"