Održana Glazbena večer – Slike s izložbe

Dana, 18. listopada, 2022. u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, održana je  Glazbenu večer pod nazivom Slike s izložbe, u kojoj je nastupio Zagrebački salonski kvartet, kojega čine vrsni akademski glazbenici koji već deset godina zajedno muziciraju i ovoga puta publiku su poveli na zanimljivu glazbenu promenadu.

Zanimljivim odabirom glazbe, Zagrebački salonski kvartet publiku je poveo na glazbenu promenadu na kojoj je publika uživala u šarolikim glazbenim skicama. Izvođena su djela kako klasičnih skladatelja poput M. P. Musorgskog, G. Faurea, Vivaldia, tako i  glazba iz svima znanih mjuzikla i filmova kao i poznatih  pop ikona. Ovaj Kvartet iznimnih virtuoza i prijatelja svojom glazbom uvijek pronađe put do publike i nikoga ne ostavlja ravnodušnim, tako je ova glazbena večer bila pravi glazbeni užitak.

Zagrebački salonski kvartet čine violinistice Martina Drakulić i Lara Silvestri Valdevit, Lovro Kovačević, violončelist i Petar Haluza, violist.
Kvartet je nastao iz želje za zajedničkim muziciranjem u krugu prijatelja po starim običajima zagrebačkih salona s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Temelj ovog komornog sastava svakako je prijateljstvo te zajednička želja da ujedine klasičnu glazbu, evergreene, popularnu i tradicionalnu glazbu te ih prezentiraju široj publici i podjednako približe starijoj i mlađoj populaciji.

Ova glazbena večer održana je u sklopu EU projekta Napredovao bih, koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH. Projekt zajednički provode Napretkov kulturni centar kao nositelj projekta i Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH, kao partner.

Osim u glazbi publika je uživala i u otvorenju izložbe fotografija Alter Ego Mobile Digital Photo Art,  autora Zorana Filipovića,  istaknutog svjetskog fotografa, pisca i dizajnera.

Umjetnički projekt u mediju fotografije “Alter Ego Mobile Digital Photo Art” svojevrsni je nastavak autorovog istraživačkog rada na temu sjeni, sjenki, opskurnog,.. i referira se na njegov pradavni projekt realiziran prije punih 37 godina – “Sjenografija”, koji je prvi puta izložen davne 1985. godine u Galeriji SC u Zagrebu. Oba ova projekta, svaki sa svojim originalnim umjetničkim fotografskim pismom primjerenim svojemu vremenu, istražuju skriveni nepoznati svijet sjenki…

Izložba fotografija “Alter Ego Mobile Digital Photo Art” može se pogledati u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, Bogovićeva 1/I, svakim radnim danom do 2. Studenoga 2022. godine u terminu od 10 do 17 sati.