Nijemi krik s Banovine

U ponedjeljak, 19. travnja 2021. godine u sklopu organiziranja i pripreme izložbe fotografija Dražena Zetića pod nazivom U ĐERDANIMA KAPI“ , predstavnici HKD Napredak – Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu Goran Štrbac i Mario Milošević, zajedno s autorom izložbe posjetili su mjesta na području Banovine koja su najviše stradala u potresu koji ih je zadesio koncem prošle godine.

Jedno od njih je naselje Mečenčani u sastavu općine Donji Kukuruzari koje se nalazi na putu između Petrinje i Hrvatske Kostajnice. Zbog izuzetno teških gospodarskih prilika u tom kraju i prije potresa, veliki broj obitelji napustio je taj kraj, a svoju su egzistenciju potražili u zemljama Europske unije. Ono malo preostalih obitelji svakodnevno se bori za opstanak, a tlo na Banovini i dalje se ne smiruje. Fotograf Dražen Zetić tijekom svog boravka na Banovini nakon potresa obišao je postradalo područje i fotografski zabilježio stanje u kojem se danas nalazi taj kraj.

Veliki interes javnosti izazvale su vrtače nastale nakon potresa koje sa svakim novim potresom postaju sve veće. Znanstvenici još uvijek nemaju pravo rješenje za njihovu sanaciju jer neke od njih dosežu dubinu i do 40 metara. Dosada je evidentirano 137 takvih pojava koje se većim dijelom nalaze na njivama, a neke su i u neposrednoj blizini kuća, pa tako predstavljaju stalnu opasnost za stanovnike tog kraja.

Velik problem su komunikacija i život djece u tom kraju, koja su uskraćena za normalan razvoj i obrazovanje te je zadnji trenutak da se nešto učini i pomogne tim ljudima u borbi za opstanak u njihovim kućama.

U pripremi izložbe koja će biti otvorena u četvrtak, 22. travnja 2021. godine u Osnovnoj školi Davorin Trstenjak u Hrvatskoj Kostajnici, predstavnici Napretka posjetili su i mjesto na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice gdje je postavljen spomenik Gordanu Ledereru, ubijenom snimatelju Hrvatske televizije tijekom Domovinskog rata.