Napretkovi planinari na Riječkom karnevalu

Planinarsko društvo Napredak – Stjepan Planić proteklog je vikenda, u nedjelju 19. veljače 2023. godine, provela na Riječkom karnevalu, jednom od najvećih karnevala u svijetu.

Dvije pandemijske godine učinile su svoje i ljudi su se ponovno zaželjeli druženja i zabave, onog što nam obično nedostaje u sve stresnijim vremenima. Karnevali su upravo takve zabave kada se pretvaramo u ono što nismo ili u ono što bi željeli biti. Pjesma i zabava pomažu nam da iziđemo iz sivila, te barem na neko vrijeme, zaboravimo „ovozemaljske probleme“. Uostalom, tu je i Fašnik koga možemo optužiti za sve naše nevolje, pa makar i na taj način „olakšati dušu.“

Uz druženje i zabavu, izlete uvijek koristimo kako bi vidjeli ponešto novo i naučili nešto što još nismo znali ili poznavali.

Prva stanica ovog zanimljivog izleta bila je Kastav, mali gradić u Primorsko-goranskoj županiji smješten između Rijeke i Opatije, sazidan na 365 metara nadmorske visine. S Kastva se za lijepa vremena pruža prekrasan pogled na Kvarnerski zaljev te otoke Cres i Krk. Iako je vrijeme stalno „mirisalo na kišu, a niski oblaci zaklanjali prekrasne vidike, ipak se uz domaćeg vodiča, puno toga moglo naučiti i vidjeti. On nam je otkrio niz zanimljivosti o Kastvu na tečnoj i prekrasnoj istarskoj ćakavštini, što je za sve bio dodatni doživljaj.

Kastav

Povijest Kastva seže u daleku prošlost kada su ga još naseljavala japodska plemena u razdoblju od VI. do II. stoljeća. prije nove ere. Prema nekim izvorima ime je dobio od keltske riječi kast – stijena, a po drugima od latinske riječi castelium – utvrda. Pred najezdom Turaka sazidane su zidine oko grada i devet kula, iako su nasreću Turci otišli dalje prema sjeveru. Od devet kula još samo neke su u funkciji i sa njih se otvaraju prekrasne vizure prema Kvarneru s jedne strane te s druge prema Sloveniji i takozvanim „Grobničkim Alpama“ brdovitom predjelu prema Hahlićima sjevero-istočno od Rijeke.

Sam grad satkan je od malih ulica, srednjevijekovnih crkava, i sakralnih spomenika. Ugodan mir i ljubazni domaćini, spontani i srdačni, spremni su udovoljiti gostima u njihovim željama. Nakon obilaska mjesta uslijedila je kava u kafiću pred odlazak u Rijeku uz pjesmu domaće klape. Onako spontano, iz duše, za  sebe i goste, najbolja su pozivnica za ponovni dolazak. Halubajski zvončar ovoga puta čekali su nas na Riječkom karnevalu kao jedna od glavnih atrakcija karnevala.

Riječki karneval

Svi oni koji nisu već ranije bili u Rijeci i doživjeli karneval uživo, ostali su oduševljeni promatrajući povorke koje su se slijevale kroz središte Rijeke od podneva do kasnih večernjih sati.

Oni koji su već ranije bili na karnevalu, dio svog vremena iskoristili su za posjet Trsatu, jednom od najvećih i najznačajnijih Marijanskih svetišta u Hrvatskoj. Udaljen od karnevalske buke, Trsat pruža mir i opuštanje uz prekrasan pogled s Trsatske gradine.

Trsat i Rijeka

A nakon mira i meditacije ponovno u karnevalsku vrevu. Svatko je mogao pronaći ponešto za sebe, a ono što je najvažnije, svi su se vratili zadovolji sa željom za nekim ponovnim putovanjem.