Najava predavanja: Ledenjaci Grenlanda i Islanda

U dvorani Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu održat će se treće u nizu predavanja uz projekcije iz ciklusa Tragom osobnog iskustva. Ovo predavanje nosi naziv „Ledenjaci Grenlanda i Islanda“, a predavač je Petar Lovrić, alpinista, član Hrvatske gorske službe spašavanja, dugogodišnji planinar i jedan od obnovitelja Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Zagrebu.

Cijeli život se bavi planinarenjem i alpinizmom, a od 1990. uključuje se u jednu njemačku grupu planinara i alpinista sa kojom kreće od alpskih vrhova Grossglocknera, Materhorna na skandinavske planine. Slijedi uspon na najviše vrhove Norveške i Švedske, Galdhoppingen te stiže na najsjevernije europsko kopno Nordkapp.

Slijedi jednomjesečno, putovanje Grenlandom, nakon priprema na Islandu. Potom kanadsko gorje Rocky mountain, Aljaska, pa Ande sa najvišim vrhom Sjeverne i Južne Amerike Aconcaguom, zatim najjužnije naseljeno mjesto prije Antartika, Ushuaia. Slijedi krov Afrike Kilimanjaro, krov Japana Mt. Fuji, pa sama Himalaya.

Jedini je Hrvat koji je u 75. godini života ispeo Himalaye. Sa planinarenjem i humanitarnim radom ne posustaje niti danas.

Predavanje u organizaciji Planinarskog društva Napredak – Stjepan Planić, održati će se u srijedu, 8. svibnja 2019. u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, Bogovićeva 1/I, s početkom u 20 sati.