NAJAVA: Izložba PULS u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine

Petnaest umjetnika: Mato Andrić, Anto Kajinić, Josip Mijić, Dalibor Nikolić, Vilim Parić, Ivan Perak, Miroslav Šetka, Marko Šošić, Ana Filipović, Dejan Duraković, Željko Koren, Zvonimir Perak, Ria Trdin, Tomislav Zovko i Marko Živković predstavit će se sa ukupno 47 likovnih radova nastalih u okviru projekta PULS – Posavski Umjetnički Likovni Simpozij.
 
Projekt PULS započeo je 2018. godine u organizaciji Napretkove zaklade Otvorena kuća – Centar za mir i kulturu dijaloga u Garevcu, pod umjetničkim vodstvom akad. slikara Ante Kajinića. Ovom izložbom se Otvorena kuća na poseban način uključuje i u  obilježavanje važnog jubileja svoga osnivača, 30 godina od obnove HKD Napredak. 


 
Simpozij iznjedren u Bosanskoj Posavini po kojoj je dobio ime, usmjeren na praćenje i bilježenje hrvatske ovovremene vizualnosti, prvenstveno u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj s ciljem duhovne revitalizacije i biljeg istrajavanja ratom oskrnavljenog i gotovo odbačenog prostora Bosanske Posavine.

ŽUTA BOJA kao zaštitni znak PULS-a “izabrana je kao putokaz prema slobodnom pristupu emocijama.Emocionalno poticajni karakter ove boje otvorio je u Napretkovoj Otvorenoj kući u Garevcu pozornicu na kojoj simultano egzistiraju raznolike likovne paradigme. Artistički povratak u ovaj ratom oskrnavljeni i gotovo odbačeni prostor pokazuje odgovornost prema stanju u kojem je postojanje u međuodnosu mira i jeze stvarnost i u kojem umjetničke intervencije pokazuju svu moć umjetnosti i djeluju na oslobođenje i spokoj darujući mu novi i pozitivni kontekst.” ( A. Brkić)

Likovni umjetnici okupljeni u ovom projektu “ostavljaju prostor za uvjerenje da je započeti projekt PULS-a obećavajući i za nadolazeće vrijeme, jer poput miljokaza upućuje na potrebu stalnog oljuđivanja u lutajućem vremenu kojeg baštinimo, na posavskom prostoru kojeg sreća ne draga često, postajući time jednim od upečatljivih biljega istrajavanja”. ( A. Kajinić)

Izložbu možete posjetiti od 4. do 17. prosinca 2020. prema radnom vremenu Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine i u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama zaštite od COVID -a 19.

Od 3. do 17. prosinca 2020. u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu bit će otvorena izložba umjetničkih djela nastalih u projektu PULS – Posavski Umjetnički Likovni Simpozij.