Hrvatsko-indijsko društvo u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu obilježilo 550 godina rođenja Guru Nanaka


U ponedjeljak, 30. studenoga 2020. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu Hrvatsko indijsko društvo obilježilo je 550 godina od rođenaja Guru Nanaka, indijskog filozofa osnivača sikhizma i prvog od dest gurua Sikha. Programu je prisustvovao Nj. E. Raj Kumar Srivastava, opunomoćeni veleposlanik Republike Indije u Republici Hrvatskoj.

Na početku programa sve prisutne pozdravili su u ime organizatora Joginder Singh-Nijjar, predsjednik, Hrvatsko-indijskog društva, u ime domaćina Napretkovog kulturnog centra prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, dopredsjednik HKD Napredak te indijski veleposlanik Nj. E. Raj Kumar Srivastava koji je naveo značaj Guru Nanaka u indiskoj kulturnoj i vjerskoj tradiciji. Biranim riječima podržao suradnju HKD-a Napredak i Hrvatsko-indijskog društva i nastavio dobru tradiciju svojih prethodnika prisustvovanjem na važnijim događanjima u organizaciji dvaju društava.

U programu je predstavljena zbirka pjesama pod nazivom Slon siroče, akademika Drage Štambuka, koji je bio i prvi hrvatski veleposlanik u Indiji i Šri Lanki, a nakon toga nastavio je svoju diplomatsku karijeru u Egiptu, Japanu, Republici Koreji, Brazilu, Kolumbiji i Venezueli, Iranu i Pakistanu. Objavio je više od 70 knjiga poezije, antologija i eseja, a prevođen je na brojne svjetske jezike.
O knjizi Slon siroče govorio je akademik Mislav Ježić, filozof, filolog, jezikoslovac i indolog, najbolji poznavatelj indijske kulture i tradicije u Hrvatskoj.

Knjiga Slon siroče akademika Štambuka objavljena je povodom obilježavanja 550 godina rođenja Guru Nanaka i sadrži izbor iz zbirki pjesama Uklesano u planinama i Crni obelisk. Po riječima akademika Ježića Drago Štambuk svoju duhovnu domovinu nalazi i u Indiji. Osjeća veličanstvenost himalayskih planina nad Kangrom, bratuje s planinskim orlom, pati s Kašmirom, u Bengaziju nalazi ljubljenu drugu domovinu.

„Nalazi sag iz Herata sa šahovnicom i pita se o putovima Hrevata i seobe ždralova. S Indijom se oprašta suzama kojima plače ranjeni Stvoritelj s velebnog neba. Želi obuhvatiti pogledom sve, zbiti čarobni sag svoja i tuđa srca. Pjesnik se pita što je naučio od tihog prosjaka i slona siročeta, i klanjajući im se napušta Indiju. No nosi je sa sobom. Kršćanskim zrnom gorušice prepoznaje indijski banyan i zatvara krug,“ kaže u svom izlaganju akademik Ježić.

Sin moj i Bog moj: Misli dobro i čini dobro. / Bogom postat ćeš / kada u dušama drugih / prepoznaš svoju dušu.
Pjesma je Štambukova „tamni amulet“ nerijetko neproziran, no „stavljen na mjesto srca“, a on sam „nije pjesnik … nije liječnik … niti ambasador …“ nego je „srce koje kuca i ruka koja pipa puls“.
Niz izabranih pjesama iz zbirke Slon siroče pročitao je autor Štambuk.

U programu je prikazan i dokumentarni film o Guru Nanaku, a putem video linka u program su se iz Indije izravno uključili dr. sc. Surinder Singh, dr. sc. Jasvir Kaur koji su iscrpno govorili o Guru Nanaku.
Na kraju programa nastupila je Inderpreet Kaur/Anđeoska ljubav (Iva Mia Krušlin) koja je na instrumentu dilruba izvela kompoziciju Ragsoorath.

Na kraju programa svim prisutnima zahvalio je Joginder Singh-Nijjar izrazivši žaljenje što je zbog epidemijoloških razloga broj prisutnih morao biti strogo ograničen te se ispričao svima onima koji su željeli doći kao i prethodnih godina, a zbog toga nisu mogli.
Program obilježavanja 550. godišnjice rođenja Guru Nanaka vodio je Robert Bulat, tajni Hrvatsko-indijskog društva.