Nacionalna zajednica Rusa u Hrvatskoj obilježila 9. svibnja – Dan pobjede

U četvrtak, 9. svibnja 2019. godine Nacionalna zajednica Rusa u Hrvatskoj u Napretkovom kulturnom centru obilježila je Dan pobjede nad fašizmom i koji se u Rusiji svečano obilježava od 1945. godine. Tog dana potpisan je sporazum o njemačkoj kapitulaciji i smatra se kao  završetak II. svjetskog rata, najkrvavijeg u povijesti čovječanstva  koji je odnio više od 57 milijuna života, milijune ranjenih i nesagledivu materijalnu štetu. Taj dan ne obilježava se samo u Rusiji nego i u cijeloj Europi.

Nacionalna zajednica Rusa Hrvatske obilježila je taj dan prigodnim programom u kojem je nastupio Zbor „Rabinjuška“ koji je izveo nekoliko pjesama omiljenih među vojnicima Crvene armije iz vremena Drugog svjetskog rata, a povjesničarka Katarina Todorcev Hlača, održala je predavanje uz projekcije, o bitkama Crvene armije koje su vodile ka konačnom završetku rata. Evocirane su i uspomene na žrtve tijekom rata u Rusiji i njenom sudjelovanju u konačnom oslobađanju Europe. Kao gošća, programu je prisustvovala Natalija Vorobjeva Hržić, ruske pjesnikinja i glumica koja od 1974. godine živi i djeluje u Zagrebu. U programu je pročitan i izbor iz njenih domoljubnih pjesama od kojih su neke i uglazbljene.

Sve prisutne pozdravila je Anna Mišur, predsjednica Nacionalne zajednice Rusa u Hrvatskoj koja je zahvalila Napretkovom kulturnom centru na suradnji višegodišnjoj suradnji. U ime Skupštine Grada Zagreba prisutne je pozdravio Miodrag Demo, predsjednik Odbora za branitelje i zahvalio Ruskoj Federaciji na pomoći tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj i čestitao Dan pobjede, a u ime gradonačelnika Milana Bandića prisutne je pozdravio Dan Đaković iz Odbora za nacionalne manjine Grada Zagreba.