Moderna galerija nas je počastila “novim” Nikolom Mašićem

Moderna galerija nas je počastila "novim" Nikolom Mašićem

Sinoć je za članove Hrvatskog kulturnog društva Napredak upriličen posjet izložbi slika “Nikola Mašić, plemeniti realist”, poznatog hrvatskog slikara iz druge polovice devetnaestog stoljeća koja je postavljena u zagrebačkoj Modernoj galeriji.

To je jedan u nizu posjeta koje za članove društva organizira Borislav Benažić, likovni kritičar i redatelj ili, kako za sebe naviše voli reći, novinar. Još prije petnaestak godina sličnu priču započeo je za planinare Zagreba u Planinarskom društvu Grafičar, da bi to isto nastavio u Napretku od 2017. godine pod nazivom “Dođi u 5 do 5 – s Borislavom Benažićem kroz galerije Zagreba”.

Moderna galerija nas je počastila "novim" Nikolom Mašićem

Već početkom ove godine organiziran je posjet Muzeju za umjetnost i obrt, izložbama “Tajni život baštine” – povodom 70. obljetnice sustavne konzervatorsko-restauracijske djelatnosti u Hrvatskoj kao i izložbu “Blagdanske čestitke”.

Ova izložba u Modernoj galeriji Nikole Mašića je svojevrsno iznenađenje za našu javnost. Javnost ga je do sada poznavala po njegovim “gotovim djelima”, završenih u svakom detalju, kako su to u ono vrijeme tražili likovni poznavaoci – mecene, a danas sponzori.

Moderna galerija nas je počastila "novim" Nikolom Mašićem

Do tih završenih “gotovih djela” Nikola Mašić dolazi radeći veliki broj malih izbornih studija. Zbog njihove izvornosti i neposrednost smatramo ih boljima od prije smatranih gotovih djela koja su punila naše galerije, dvorce i stanove.

Izložba “Nikola Mašić, Plemeniti realist” prvo je cjelovito predstavljanje opusa začetnika hrvatskog modernog pejzažnog slikarstva i prvog hrvatskog animalističkog slikara, ali i ništa manje dobrog portretiste.

Nikola Mašić studirao je slikarstvo u Beču, Münchenu i Parizu, gdje su nastala njegova najpoznatija djela, putovao je Italijom gdje je često slikao pejzaže baš kao i prilikom posjeta Posavini. U Zagrebu je od 1884. godine bio profesor crtanja, a od 1894. do smrti 1902. godine radio je kao ravnatelj Strossmayerove galerije.

Izložba obuhvaća stotinjak njegovih slika i studija uz njegove najpoznatije umjetničke kompozicije takozvanog uljepšanog realizma nastalih krajem 19. stoljeća.

Za članove Napretka i zagrebačke planinare već je planiran posjet retrospektivnim izložbama Vladimira Becića i Nikole Reisnera u srijedu, 30. siječnja u Klovićevim dvorima.

Izložbe su u slijedu različitih generacija slikara, pa nam je želja pokazati što se kod tih autora u odnosu na vrijeme promijenilo. Te promjene su bit dobrog čitanja likovnih djela i zato se trudimo posjetiti te izložbe uz organizirano vođenje. Izložbe će poslužiti za lakše čitanje tj. razumijevanje likovnih djela.

Moderna galerija nas je počastila "novim" Nikolom Mašićem

Za članove Napretka i planinare bit će to još jedna dobra prilika uživati u djelima hrvatskih slikarskih velikana.

Najave slijedećih posjeta izložbama kao i poneke dojmove o onim viđenim, moći ćete pronaći i ubuduće na web stranicama www.hkdnapredak.hr.

Za one koji se odluče posjetiti neke od narednih izložbi ostaje poziv “Dođi u 5 do 5 – s Borislavom Benažićem kroz galerije Zagreba”.

Tekst i fotografije: Mario Milošević